Industriarbetarnas tidning

Männen har makten i facket

7 mars, 2000

Skrivet av FREDRIK KORNEBÄCK

Männen har makten. Kvinnorna är deras sekreterare. Så ser könsuppdelningen ut i ledningen hos tre av de fyra förbund som ger ut Dagens Arbete.
Totalt finns det över 140 000 kvinnliga medlemmar i Metall, Industrifacket, Pappers och Grafikerna. Ändå finns det ytterst få kvinnor på poster med mycket makt inom förbunden. Det visar en genomgång som Dagens Arbete har gjort inför Internationella kvinnodagen 8 mars.

På Metalls ordförandekansli, som har det övergripande ansvaret för förbundets verksamhet, är tre av sex personer kvinnor. Alla tre är sekreterare, och har alltså inte positioner som kan påverka förbundet.

Likadant ser det ut i ledningskanslierna hos Pappers och Grafiska fackförbundet. De kvinnor som finns är sekreterare. Bara Industrifacket skiljer ut sig något. Av sju personer är tre kvinnor. En är sekreterare och två arbetar med förbundets information. Men även där är det män som sitter på de absoluta maktposterna.

Margaretha Holmqvist, pressansvarig på Industrifacket, är en av kvinnorna i ledningskansliet:

– Egentligen tror jag fortfarande att det här med jämställdhet är svårt i LO-förbunden, man ligger inte i fas med övriga samhället, och det är en tung skuta att vända, säger hon.

Margaretha Holmqvist tycker att det är bra att facken åtminstone börjat diskutera jämställdhet, men hon tror ändå att många kvinnor tycker att arbetet går för långsamt.

– Fortfarande kan man bli häpen över kvinnosynen hos vissa ombudsmän. Det gäller såklart inte alla, men vissa har en väldigt gammaldags syn.

Om det ska bli en verklig förändring, måste facken bestämma sig för att jämställdhet är viktigt, och vara ute i god tid med nomineringar till sina poster, anser Margaretha Holmqvist. Vid Industrifackets kongress i slutet av februari, misslyckades man dock med målsättningen att välja in lika många kvinnor i förbundsstyrelsen som andelen kvinnliga medlemmar. Fyra av tretton personer i förbundsstyrelsen är kvinnor.

Det motsvarar 31 procent, vilket kan jämföras med 39 procent kvinnliga medlemmar.

I de andra tre förbunden är könsuppdelningen jämnare i förbundsstyrelserna.

I Metall är 3 av 15 i förbundsstyrelsen kvinnor. Det motsvarar 20 procent och kan jämföras med 21 procent kvinnliga medlemmar. I Pappers är 2 av 9 i förbundsstyrelsen kvinnor. Det motsvarar 22 procent mot 18 procent kvinnliga medlemmar. I Grafiska fackförbundet är 4 av 15 i förbundsstyrelsen kvinnor. Det motsvarar 27 procent mot 31 procent kvinnliga medlemmar.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.