Industriarbetarnas tidning

Metall stämmer Boliden

6 mars, 2000

Metall stämmer Boliden Mineral för turordningsbrott. Stämningen gäller fem arbetare som sades upp från Garpenbergsgruvan i slutet på förra året.
– Vi anser att männen ska ha tre årslöner i avgångsvederlag, säger vice klubbordförande Bo Johansson. Männen går ju ut i arbetslöshet och får svårt att hitta nya jobb.

Uppsägningarna av de fem (de var sex från början, men en har avlidit) ingick i en större omorganisation med varsel om uppsägning av totalt 17 personer. Metall menar att de fem borde fått behålla sina jobb enligt regeln sist in först ut, men företaget anser att de saknar kompetens.

– Vi skrev till företagets ledning och ifrågasatte hela åtgärdspaketet när det kom, säger Bo Johansson. Förtroendet har knappast stigit efter det här.

– Vi har bland annat kritiserat företaget för att det saknas personalavdelning i Garpenberg. Det kanske är skälet till att man kan gå här och arbeta i 23 år innan ledningen kommer på att man är inkompetent.

Stämningsansökan kommer inom kort att lämnas in till Arbetsdomstolen. Metalls ombudsman Barry Gustavsson säger att stämningen även berör brott mot företrädesrätten. Företaget har nyanställt andra, medan de uppsagda har företrädesrätt till jobben. Det är ännu inte klart vad Metall ska kräva. Men Barry Gustavsson säger att det kommer att bli ett högt ekonomiskt skadestånd till de uppsagda.

I en intervju i en tidigare artikel i Dagens Arbete sa Bolidens platschef Ulf Marklund att kraven på de anställda höjdes i samband med omorganisationen.

– Jag vill inte kommentera enskilda fall. På något sätt har det inte fungerat på jobbet för de här åtta. Därför hamnade de utanför turordningslistan.

Ulf Marklund talade om åtta personer som sades upp utanför turordningslistan. Två av dem är inte med i facket, därför företräds de inte av Metall.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.