Industriarbetarnas tidning

Metallare utan kortare arbetstid

29 mars, 2000

Metalls avtal ger rätt till kortare arbetstid. Men det gäller inte alla. En del anställda i små företag har inte fått någon arbetstidsförkortning, trots att de haft rätt till det sedan 1995.
– Vi tänkte inte på att arbetstidsförkortningen gällde oss, säger Henry Klevbom. Jag tycker att det är företagets ansvar att följa avtalet. De höga gubbarna borde ha bättre koll på det här än vi.

Henry Klevbom är en av fem metallare på Eldaco AB i Sollentuna i Stockholm. Det var först runt årsskiftet som han fick ”tillbaka” den arbetstidsförkortning som han borde fått sedan 1995, enligt Metalls verkstadsavtal. Han fick runt 90 timmar retroaktivt. En del placerade han i företagets flexbank och en del fick han ut i form av pengar.

Eldacos ekonomichef Magnus Sundberg säger att han inte vet varför de anställda inte fick någon arbetstidsförkortning. Själv kom han till företaget i september förra året.

– Det är möjligt att man inte förstod innebörden av avtalet. Eller att saken föll mellan olika stolar. Vi har ingen personalansvarig.

I ett annat företag i Stockholmstrakten pågår förhandlingar om skiftarbetarnas arbetstider. Tvåskiftsarbetare har enligt avtalet rätt till längre arbetstidsförkortning än dagtidarna. Det har de inte fått på företaget i fråga.

Metalls ombudsman Christer Erlandsson säger att han varit i kontakt med många medlemmar på små företag som inte känner till avtalets arbetstidsförkortning.

– Det här är inget problem på stora arbetsplatser där det finns fackklubbar. Det handlar om små företag som i vissa fall inte ens har ett fackligt kontaktombud. Avtalet är knepigt att läsa.

– Alla medlemmar som undrar bör ta kontakt med sin fackavdelning så att de får hjälp.

Dagens Arbete har ringt runt till ett antal avdelningar ute i landet med många små företag. På samtliga avdelningar säger man att ombudsmännen träffar på företag utan arbetstidsförkortning ett par gånger om året. Men mörkertalet är förmodligen stort. De flesta avdelningar hinner inte göra regelbundna besök på alla små företag.

Företag som har hängavtal med Metall och inte är med i någon arbetsgivarorganisation slarvar mest. Men det finns även exempel på företag som är organiserade men ändå inte infört arbetstidsförkortning.

Tony Nylander, förhandlare på arbetsgivarsidan, säger att Sveriges Verkstadsindustrier informerar sina medlemsföretag om nya avtal på två olika sätt. Man skickar ut medlemscirkulär och ordnar regionala avtalskonferenser.

– Många gånger tycker små företag att det är knepigt att få tid att åka på avtalskonferenser. De kan vara duktiga företagare men saknar tid att sätta sig in i personalfrågor. Små företag har andra villkor än stora som har folk anställda för att sköta de här frågorna.

Gjorde ni någon extra insats när arbetstidsförkortningen kom 1995?

– Vad jag minns hanterades den här frågan på sedvanligt sätt. Men jag antar att det kom många frågor på avtalskonferenserna.

Enligt verkstadsavtalet ska alla metallare som arbetar dagtid ha 54 minuters kortare veckoarbetstid. Den minskningen har, enligt avtalet, skett stegvis under åren 1995-1999. De andra avtalsområdena inom Metall har också fått en arbetstidsförkortning.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.