Industriarbetarnas tidning

Minskad facklig makt över Wihlborgs

17 mars, 2000

Skrivet av SVEN-ÅKE AULIN

Storägarna Metall och Kommunal vidtar en rad åtgärder för att fastighetsbolaget Wihlborgs ska bli mer attraktivt på börsen.Häromdagen köpte förbunden ut byggföretaget Peab ur Wihlborgs för 236 miljoner kronor. Stora investerare har uttryckt misstro mot att ett byggföretag är delägare i fastighetsbolaget Wihlborgs, vars verksamhet bland annat går ut på att köpa tjänster på just byggmarknaden.

Förbunden har dessutom sålt aktier till Wihlborgs vd Erik Paulsson och andra personer i företagsledningen, samt till ”ett mindre antal investerare”, som det heter i ett pressmeddelande. Försäljningen gav277 miljoner kronor eller 11 kronor per aktie. Börskursen ligger på drygt 10.50, men en del av aktierna kostade drygt 11 kronor när förbunden köpte dem i höstas.

Affärerna genomfördes av det gemensamt ägda investmentbolaget Bergaliden, där Metall äger 62 procent och Kommunal resten.

Efter dessa affärer äger Kommunal och Metall, direkt och indirekt genom Bergaliden, sammanlagt 35 procent av Wihlborgs. Samtidigt förfogar förbunden över cirka 45 procent av rösterna. Skillnaden beror på att förbunden numera äger samtliga röststarka A-aktier, med tio gånger starkare röststyrka än B-aktierna.

Förbunden vill därför att Wihlborgs bolagsstämma ska stämpla om A-aktierna så att alla aktier i fortsättningen får samma röststyrka. Efter en sådan omstämpling skulle förbundens makt vara proportionell till aktieinnehavet, omkring 35 procent.

Förbunden föreslår samtidigt att Sven-Åke Johansson, Nordbanken, och Göte Dahlin, Nordisk Renting, som nya ledamöter i Wihlborgs styrelse.

– Vi har två ambitioner med dessa åtgärder säger Metalls ekonomichef Hans Olsson.

– Dels vill vi att aktien ska bli mer attraktiv på börsen, så att Metall kan sälja. Vi vill så småningom minska vår andel till omkring 20 procent.

Olsson hoppas att åtgärderna ska locka ytterligare några stora placerare att gå in i Wihlborgs.

– Men det sker inte över en natt. Det får ta sin tid. Våra planer ska inte gå ut över bolaget.

Dagens Arbete beskrev i höstas Spelet om fackets pengar

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.