Industriarbetarnas tidning

Ny läkemedelsjätte bildad

31 mars, 2000

Skrivet av ELISABET HOFF

Fusionen mellan läkemedelsföretagen Pharmacia & Upjohn och Monsanto är ett faktum. På torsdagen (2000-03-31) godkände EU-kommissionen samgåendet, vilket var det sista som skulle till för ett genomförande.
Veckan innan hade Pharmacia & Upjohns och Monsantos bolagsstämmor sagt ja utan tvekan.

I Sverige har samgåendet väckt en del tvivel. Industrifacket reagerade så snart planerna blev kända i somras. Det av flera skäl.
Sedan svenska Pharmacia slog sina påsar ihop med amerikanska Upjohn 1995 har det svenska inflytandet minskat på alla plan. Jobb i såväl forskning som produktion har försvunnit från Sverige, ledningen har blivit amerikansk, huvudkontoret flyttat till USA och det svenska ägandet minskat från 43 procent till 14-15 procent sedan svenska staten sålde sina sju procent och Volvo sina fyra procent.

Dessutom har två fallskärmsavtal fått de flesta bedömare att häpna. Redan efter ett år fick det nya företagets vd John L Zabriski (från Upjohn) sparken efter att Pharmacia & Upjohn rasat betänkligt i läkemedelsbolagens rankinglista. För den prestationen fick han 200 miljoner kronor.

När den nye vd:n Fred Hassan skrev kontrakt garanterades han en rekordfallskärm värd 250 miljoner kronor. Lön samt bonus 1998 blev drygt 70 miljoner kronor.

Samtidigt har oron varit stor i Sverige över utlovade satsningar som inte blivit av. Bland annat stoppades i somras planerna på ett forskningscentrum i Stockholm och utbyggnaden av fabriken för nikotintuggummi i Helsingborg.

När planerna på ett samgående med Monsanto blev kända protesterade Industrifacket genom att sälja sitt aktieinnehav värt 11 miljoner kronor. Inte av ekonomiska skäl utan av etiska.

Monsanto tillverkar inte bara läkemedel utan framställer även genmanipulerade grödor och bekämpningsmedlet Roundup. 1995 utsågs Monsanto till den femte värsta miljöboven i USA av amerikanska miljömyndigheter. Bland annat för prestationerna att släppa ut giftigt avfall så att en hel by måste utrymmas och för att kor skadats sedan de hormoninjicerats med dåligt testade produkter.

Året innan hade Monsanto dömts att betala skadestånd till Vietnamveteraner som skadats av avlövningsmedlet Agent Orange som användes i Vietnamkriget.

Så gott som alla de större största svenska aktieägarna i Pharmacia & Upjohn, storbanker och pensions- och fondbolag, har dock sagt ja till affären. Bara försäkringsbolaget Folksam, som äger 0,12 procent av aktierna, har sagt nej eftersom de är tveksamma till lönsamheten i samgåendet.

Svenska aktiespararna rekommenderade aktieägarna att säga nej på bolagsstämman, men det hjälpte inte mot den charmoffensiv som vd Fred Hassan satt in.

Det nya bolaget ska heta Pharmacia Corporation. Fred Hassan blir koncernchef. Monsantos kontroversiella jordbruksdel förs över till ett självständigt dotterbolag med namnet Monsanto.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.