Industriarbetarnas tidning

Nya regler för arbetsmarknaden

14 mars, 2000

I morgon (2000-03-15) beslutar riksdagen om nya regler på arbetsmarknaden. Säger riksdagen ja till förslaget innebär det att fackliga blockader av enmans- och familjeföretag blir förbjudna. Och att de statliga medlarna får rätt att skjuta upp stridsåtgärder i 14 dagar.
Det förslag som riksdagen ska ta ställning till i morgon har i stort sett samma innehåll som regeringsförslaget om ett nytt medlingsinstitut från november i fjol. Men det finns en klar skillnad. Regeringen förespråkade inte en förändring av konflikträtten, men det finns med i förslaget som behandlas i morgon.

Förändringen innebär att förbud införs mot fackliga blockader av företag utan anställda och företag där endast familjemedlemmar arbetar. Det är en majoritet i riksdagens arbetsmarknadsutskott (gruppen med riksdagsmän som förbereder och utformar förslagen innan de går till omröstning i riksdagen) som gjort det tillägget. Majoriteten i den här frågan bestod av riksdagsmän från Moderaterna, Kristdemokraterna, Centerpartiet, Folkpartiet och Miljöpartiet.

Förbudet mot blockader har ingen större betydelse för Metall, Industrifacket, Pappers och Grafikerna. De fackförbunden har beslutat sedan tidigare att avstå från den typen av konfliktvapen. För Målarna och Transport är däremot blockader en viktig möjlighet för att pressa fram kollektivavtal på små arbetsplatser där anställda kommer och går.

Förslaget som kommer upp i riksdagen i morgon innehåller också följande punkter:
Ett starkare statligt medlingsinstitut inrättas den 1 juni i år. Medlarna ska kunna gå in i avtalsförhandlingarna redan på ett tidigt stadium. De ska även kunna skjuta upp varslade stridsåtgärder i högst 14 dagar. Den möjligheten finns inte i dag. Om det finns risk för stridsåtgärder, eller om stridsåtgärder redan brutit ut kan institutet besluta om tvångsmedling. Varseltiden för stridsåtgärder förlängs till sju vardagar. I dag gäller sju veckodagar, lördag och söndag räknas med. Medlingsinstitutet tar över den officiella lönestatistiken från Statistiska Centralbyrån den 1 januari nästa år. Statistik kommer att produceras från ett 50-tal områden. En ekonomisk rapport ska utarbetas varje år, i medlingsinstitutets regi. Rapporten ska beskriva löneutvecklingen i Sverige och omvärlden. Konjunkturinstitutet ansvarar för en årlig rapport om de samhällsekonomiska förutsättningarna för löneförhandlingarna.
Flera punkter i förslaget har redan förverkligats inom ramen för industriavtalet som arbetsgivare och fack tecknade för snart tre år sedan. Åtta fackliga organisationer, däribland Metall, Industrifacket och Pappers kom då överens med arbetsgivarorganisationerna om att ha en viss förhandlingsordning och att tillsätta opartiska ordföranden, det vill säga industrins egna medlare.

I det förslag som riksdagen tar ställning till i morgon står att de nya reglerna kan ersättas av överenskommelser mellan fack och arbetsgivare som till exempel industriavtalet.

Förra våren beslutade riksdagen att turordningsreglerna i lagen om anställningsskydd ska ändras så att undantag från sist in först ut blir möjligt utan förhandlingar med facket. Beslutet innebar att regeringen skulle återkomma till riksdagen med förslag om hur lagtexten ska ändras. Den frågan kommer att behandlas vid ett senare tillfälle, enligt arbetsmarknadsutskottet. Utskottet föreslår vidare att riksdagen uppmanar regeringen att genomföra en översyn av den arbetsrättsliga lagstiftningen.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.