Industriarbetarnas tidning

Pappalediga män i industrin tråkas

16 mars, 2000

Arbetsgivaren ska underlätta för anställda att kombinera jobb och barn. Så står det i jämställdhetslagen. Men verkligheten är en annan. Hot om uppsägning, nekad pappaledighet, gliringar när barnen är sjuka. I Dagens Arbetes undersökning uppger var tredje fackavdelning att de mött den typen av problem.

Undersökningen publiceras i Dagens Arbetes månadsmagasin, som kommer ut i dag (2000-03-16). I undersökningen deltog samtliga 210 fackavdelningar inom Grafikerna, Metall, Industrifacket och Pappers. Avdelningarna fick frågan om de kommit i kontakt med medlemmar som fått problem på jobbet i samband med graviditet och föräldraledighet.

De vanligaste problemen handlade om:

· Rätten att korta arbetstiden. Föräldraledighetslagen ger alla föräldrar till barn under åtta år rätt att korta arbetstiden med en fjärdedel. Men lagen säger inte mycket om hur och när ledigheten kan tas ut. I praktiken blir det ofta arbetsgivaren som bestämmer.

· Pappaledighet. Arbetsgivare och arbetskamrater ser pappaledighet som ”lyxledighet”, något som männen bara kan ta ut när det är mindre att göra på jobbet.

· Vård av sjukt barn. Arbetsgivare och arbetskamrater tycker att småbarnsföräldrarna smiter från jobbet. I många fall försöker de anställda själva att pussla ihop frånvaron, i stället för att vara hemma med ersättning från försäkringskassan.

Ett stort antal svar i undersökningen tar upp den snåla bemanningen på företagen. Den försvårar all frånvaro, även den som har samband med små barn. Det allt vanligare arbetet i lag och grupper gör också frånvaron mer kännbar.

Nya arbetsorganisationerna med lönesystem som bygger på arbetsvärdering och kompetensutveckling gör också att småbarnsföräldrar kan halka efter. De tappar kompetens när de är borta, får mindre eller ingenting ur den lokala lönepotten. I värsta fall blir de av med jobbet.

Ställföreträdande jämställdhetsombudsman (JämO) Agneta Claesson Norell säger att Dagens Arbetes undersökning bekräftar de uppgifter som kom fram i en enkät som JämO skickade ut till fackförbunden för ett år sedan.

Vad gör JämO åt saken?

– Vi har, i olika sammanhang, skrivit till regeringen om bristerna i jämställdhetslagen och föräldraledighetslagen.

JämO vill bland annat ha ett förbud mot diskriminering som har samband med föräldraansvar. Föräldraledighetslagen bör ändras på så sätt att män och kvinnor får större möjlighet att själva styra när de tar ut föräldraledighet.

Vilket ansvar har facket?

– Facket kan göra betydligt mer för att hjälpa småbarnsföräldrarna, säger hon. Det finns väldigt få centrala förhandlingar i de här frågorna. Det tyder på att facket inte vill driva frågorna vidare. Samtidigt saknas det jämställdhetsplaner på tre fjärdedelar av de privata företagen. Det är något som facket kan ändra på.

Björn Nordlander, förhandlare på arbetsgivarsidan inom verkstadsindustrin, känner inte till att just barnledigheten är ett problem ute på företagen.

– Det vanligaste är att man löser det här ute på företagen. De flesta anställda har ansvarskänsla för företaget De känner när det är mycket att göra och när det går att ta ledigt.

Ibland har småföretagarna bristande kunskaper om vilka regler som gäller. Men det är svårt att undvika, tycker Nordlander.

– Det finns så oerhört mycket regler.

Han tror inte på överanställning för att täcka frånvaron:

– Det råder en tuff konkurrens. Företagen har inte råd att ha en massa överanställda i fall att någon skulle vilja vara föräldraledig. Det gäller speciellt små företag.

Läs hela undersökningen.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.