Industriarbetarnas tidning

Svensk bil­industri påverkas

14 mars, 2000

Skrivet av

Alliansen mellan General Motors och Fiat kan få återverkningar inom svensk bilindustri. Såväl Volvo, Scania som Saab Automobile kan på olika sätt beröras av affären.

Att Fiat skulle göra något med sin personbilstillverkning har länge varit på gång. När man nu byter aktier med världens största biltillverkare innebär det att GM tar över 20 procent av aktierna i Fiats personbilsdivision. I gengäld får Fiat kontrollen över 5 procent i GM.

Denna ”strategiska allians” kan få följande effekter på svensk fordonsindustri:

• Volvo: Fiat ville tidigare köpa hela Volvo. Att Ford köpte personvagnarna från Volvo mitt framför näsan på Fiat kanske trots allt inte gör så mycket.
”Rest”-Volvo finns ju kvar. Dels med lastvagnarna där Fiats egen lastbil Iveco konkurrerar i samma tunga klass som Volvo men på olika geografiska marknader. Dels med Volvos tillverkning av anläggningsmaskiner, VCE, där Fiat också är stora och vill köpa på sig mer.

• Scania: Fiat skulle – om EU-kommissionen senare i dag sänker Volvo-Scania-fusionen – kunna lägga ett bud på Scania. Fiat har ju tidigare nämnts som uppköpskandidat. Nu när Fiat strukturerat personvagnsrörelsen tillsammans med GM kan det vara dags att göra något åt lastbilarna. Nya, friska pengar finns efter GM-affären. Och skulle EU-kommissionen verkligen kunna säga nej till en affär mellan två tillverkare som är starka i var sin del av Europa?

• Saab Automobile: Saab finns ju redan inom GM. Men Saab hade kunnat hamna under Fiat. Samma dag som GM för tio år sedan köpte Saab kunde man på vissa löpsedlar läsa: ”Fiat köper Saab” Italienarna var med och slogs om Saab ända in i slutet, men det var ett alternativ som knappast Metall gillade. Fiat har varit kända för att äta upp sina uppköpta bilföretag. Saabs varumärke hade knappast skyddats med Fiat som ägare.

Saab konkurrerar i dag med Fiats lyxbil Alfa Romeo och GM:s svenske talesman Olle Axelsson säger att det finns intressanta beröringspunkter mellan de bägge bilarna. Det kan bli frågan om samarbete kring komponenter och kanske på sikt även en gemensam bottenplatta. Om några år lanserar Saab en ny modell som byggs på GM:s Epsilon-platta. Där skulle Alfa Romeo kunna haka på.

Saab och Fiat har tidigare faktiskt samarbetat. På 80-talet då Saab 9000 och Fiatmodellerna Lancia Thema och Chroma hade gemensam bottenplatta.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?