Industriarbetarnas tidning

Uppgörelse i sikte på Autonova?

29 mars, 2000

Skrivet av

Tidigast i morgon kan kontakterna mellan TWR och Volvo personvagnar återupptas. 900 metallarbetare vid Autonova hoppas på en snabb lösning av konflikten som lamslagit produktionen i tre veckor.

– Många hör av sig till oss, de tycker situationen är mycket påfrestande, säger Mattias Jonsson, metallklubbens ordförande.

– I början var det kanske många som tyckte det var skönt och få gå hemma och städa lite. Men för varje dag som går blir det bara värre och värre.

Oron finns att Autonova ska ta stryk av den segslitna konflikten mellan de bägge huvudägarna. Volvo vill ta över hela ansvaret för Autonova, men majoritetsägaren TWR har länge sagt nej.

Men i fredags öppnade Tom Walkinshaw möjligheten till en lösning. I Dagens Industri förklarade han att han var beredd att godta Volvos bud. Volvo har bjudit 100 miljoner kronor för TWR:s majoritetspost i Autonova.

Efter intervjun begav sig Walkinshaw till Brasilien.

– Lite konstigt, jag tycker han borde varit kvar och rett ut saken med Volvo, säger Mattias Jonsson.

Han, liksom de övriga 900 metallarna, väntar otåligt på att ägarna ska komma till en snabb lösning så att tillverkningen av Volvos C70-bilar snabbt kan komma igång igen.

I dag väntas inga kontakter tas eftersom Volvo inviger sitt nya säkerhetscentrum i Göteborg. Men i morgon väntas Volvo och TWR träffas för att komma överens om en uppgörelse.

Se även:
Volvo tar inte över Autonova
’Kalla in Autonovas bolagsstyrelse’
Autonova tvingade hem 200
Autonova står still

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen