Industriarbetarnas tidning

Volvo tar inte över Autonova

21 mars, 2000

Skrivet av JOHANNA KRONLID

Autonovas majoritetsägare TWR har sagt nej. Volvo får inte ta över tillverkningen i Uddevalla. Och i Uddevalla går de anställda in på sin tredje vecka utan arbete.

– Jag är både besviken och förbannad, säger Mattias Jonsson, metallordförande.

Representanter från Volvo och TWR:s ledning har suttit i förhandlingar hela dagen (21 mars) utan att komma överens. Diskussionen handlar om att Volvo skulle ta över hela Autonova.

I dag äger Volvo 49 procent och Walkinshaw resten. Men enligt uppgift var Walkinshaw inte nöjd med Volvos bud.

Nu tänker klubben i Uddevalla ta kontakt med näringsdepartementet.

– Vi måste ha en lösning på det här. Regeringen får gå in och medla mellan ägarna på något sätt.

Volvo och Autonova är oense om vilket pris Volvo ska betala för de lyxbilar som tillverkas vid Uddevallafabriken. Dessutom tvistar ägarna om hur mycket de ska stå för av 1998 års förlust.

För två veckor sedan stoppade engelska TWR helt produktionen och de 800 metallarbetarna fick gå hem med full lön. Enligt Mattias Jonsson har Tom Walkinshaw hotat med att hålla verksamheten stängd framtill juli, för att trötta ut Volvo. De fackliga representanterna i Uddevalla får heller inte längre information från ledningen om händelseutvecklingen.

– Vi brukar delta i informationsmöten som hålls för cheferna, men i dag var samtliga fackklubbar utestängda därifrån. Nu får vi försöka hitta andra informationskanaler, säger Mattias Jonsson, som på förmiddagen i dag var helt säker på att Volvo skulle få ta över Autonova.

Se även:
’Kalla in Autonovas bolagsstyrelse’
Autonova tvingade hem 200
Autonova står still

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.