Industriarbetarnas tidning

27 000 färre medlemmar i LO-facken

4 april, 2000

Skrivet av SVEN-ÅKE AULIN

LO-förbunden hade vid årsskiftet närmare 2,1 miljoner medlemmar. Det var en minskning med drygt 26 700 personer (1,3 procent) jämfört med ett år tidigare.Hotell- och Restaurang ökade med närmare 1 200 till 61 200 medlemmar, och Transport ökade med 750 till 73 300 medlemmar. Alla övriga förbund, däribland ägarna till Dagens Arbete, noterade minussiffror.

Metall minskade med 3 500 medlemmar (0,8 procent) till 418 000 medlemmar.

– Vi vet att omkring 20 000 medlemmar ansluter sig varje år, och att ungefär lika många lämnar förbundet. Det säger Metalls informationschef Anders Ferbe.

– Utträdena beror vanligen på byte till annat förbundsområde, övergång till helt annan verksamhet, eller dödsfall. Flertalet inträden är unga personer som söker sig till facket. Omkring var fjärde ny medlem kommer från något annat förbund, säger Ferbe.

Industrifacket minskade med 800 medlemmar (0,9 procent), till 97 000 medlemmar.

– Vi har funderat mycket över orsakerna till att våra medlemmar ofta inte kommer in på de nya jobben, trots att antalet arbetstillfällen ökar. säger Industrifackets ordförande Leif Ohlsson.

– Det verkar som om våra arbetslösa medlemmar har svårt att återkomma i arbetslivet. Det tycks ha blivit en trend bland arbetsgivarna att kräva hög formell utbildning. I vissa fall är det svårt att förstå varför, säger Ohlsson.

Grafikerna tappade 1 100 medlemmar (3,0 procent), och var vid årsskiftet 36 600 personer.

– Bland inträdena finns många från den nya grafiska industrin säger ombudsman Mattias Petersson. Men inträdena från Internet- och multimediaföretagen räcker ännu inte för att täcka medlemstappet.

Pappers minskade med 700 medlemmar (2,6 procent), till 27 300 medlemmar.

– De som är aktiva lämnar oss inte, försäkrar förbundssekreterare Bengt Hallberg. Branschen sysselsätter närmare 23 000 kollektivanställda. Av dessa står 0,9 procent utanför Pappers. Ett år tidigare var 0,8 procent oorganiserade; ökningen 0,1 procentenhet motsvarar några tiotal personer.

Att förbundet har fler medlemmar än branschen sysselsätter beror på att medlemmarna stannar i Pappers även när de arbetar på andra områden. En grupp medlemmar studerar, och en annan grupp är arbetslös.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?