Industriarbetarnas tidning

Facket i Hallsta inte tandlöst

4 april, 2000

Skrivet av

Ta kvitto på tandläkarräkningen och få tillbaka sextio procent av kostnaden från facket! De generösa erbjudandet ger Pappers avdelning 68 i Hallstavik sina medlemmar.
– Vi har en skaplig kassa på ett par miljoner och tycker att vi hellre vill göra något bra för medlemmarna än att bygga upp en förmögenhet, säger ordföranden Johnny Karlson.

Modoägda Hallsta pappersbruk följer därmed pionjärerna Kvarnsveden i spåren. Där infördes en liknande försäkring redan för ett par år sedan.

– Fast vår är bättre, säger Johnny Karlson. Den omfattar inte bara dem som är anställda på bruket, utan också våra arbetslösa medlemmar i avdelningen.

Erbjudandet till alla 990 medlemmar gick ut i dagarna och intresset är stort. För en avgift på 50 kronor i månaden, kan den enskilde få den – än så länge – unika försäkringen.

– Men det gäller att få med alla och inte bara dem med dåliga tänder, menar Johnny Karlson. Tyvärr finns det naturligtvis såna som räknar på om det ”lönar” sig att vara med. Den gränsen går vid 1 000 kronor i dag.

Johnny Karlson har tagit reda på var snittet för tandpatienter ligger av en granne som är tandläkare på orten.

– I fjol låg den siffran på 762 kronor. Samtidigt har många av hans patienter försvunnit för att det blivit för dyrt att laga tänderna.

Risken finns därför att det finns ett uppdämt behov hos medlemmarna. Men Johnny Karlson är beredd på att det kan kosta lite extra i början.

– Vi har avsatt 150 000 kronor som en grundplåt och skulle det visa sig att pengarna i början inte skulle räcka, får vi skjuta till mer. För vi har inte satt något tak för vad tandläkarkostnaden får kosta.

Tandreformen på Hallsta, som också gäller till exempel besök hos tandhygienist, träder i kraft vid halvårsskiftet och första avgiften dras på junilönen.

Vissa pappersarbetare får dock inte vara med.

– Vi har en handfull personer som inte är med i facket. Om de vill gå med så gäller 36 månaders karens. De måste först bli medlemmar och betala in sin fackliga avgift under den tiden.

För dem som i första vändan tackar nej till erbjudandet med tandvårdsförsäkring och som sedan ändrar sig gäller en karens på 18 månader. För dem som går med, hoppar av och sen vill vara med igen, gäller den dubbla karensen.

Johnny Karlson är mycket nöjd med reformen, som togs på årsmötet för någon vecka sedan.

– Det är en idé för många fler bruk att ta efter. Folk har nog genomsnittligt lika bra eller dåliga tänder, så även mindre bruk skulle klara av detta ekonomiskt – såvida de inte är helt tandlösa.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?