Industriarbetarnas tidning

Finska strejken nära lösning

19 april, 2000

Skrivet av

Strejken inom den finska pappersindustrin är av allt att döma över. I dag säger med all sannolikhet finska Pappers förbundsfullmäktige ja till det nya avtalet, som innebär ett slut på den åtta dagar långa konflikten.
– Vad jag förstår är det ett bra avtal, kommenterar svenska Pappers ordförande Sune Ekbåge. Särskilt nöjt är det finska förbundet med skrivningarna kring anlitandet av extern arbetskraft.

Den frågan har under lång tid inflammerat relationerna mellan fack och arbetsgivare i Finland. I det nya avtalet får facket på lokal nivå vara med och bestämma hur utomstående arbetskraft ska användas vid de finska bruken.

Från svensk sida har stödet till den finska lönekampen varit osedvanligt starkt. I går trädde det svenska sympativarslet i kraft. Det innebar att svenska bruk inte skulle befatta sig med finskt gods. Eftersom konflikten i Finland går mot sin upplösning och maskinerna börjar rulla igen, dras också det svenska varslet tillbaka.

Det finska avtalet är treårigt, men lönedelen i avtalet är bara klart för i år. För 2001 och 2002 ska lönerna förhandlas vid senare tillfälle.

För 2000 innebär avtalet ett generellt påslag på 1,95 mark i timmen. Därutöver 28 penni per anställd och bruk från den 5 juni. Dessutom utgår 0.7 procent i ett extra påslag på de bruk som mellan maj och december kommer upp i ett kapacitetsutnyttjande på minst 92 procent.

Värdet på avtalet uppskattas till drygt 3,5 procent.

Löneökningarna understiger vad de finska kemiarbetarna fått.

En annan viktig fråga som det finska förbundet slagits för är en arbetstidsförkortning. Men där blev utfallet magert. fredagen efter Kristi Himmelsfärd blir numera ledig dag för de pappersarbetare som arbetar dagtid, vilket är mindre än hälften av arbetskraften.

– Där fick de bara en tummetott, säger Pappers Sune Ekbåge, som inför de stundande förhandlingarna med de svenska arbetsgivarna ser finnarnas avtal som ett golv.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.