Industriarbetarnas tidning

Grafiker vill arbeta mindre

8 april, 2000

Skrivet av SVEN-ÅKE AULIN

– Vi har inte lyckats få avtal om kortare arbetstid, eftersom arbetsgivarna har krävt att i så fall få ensidig makt över arbetstidens förläggning. Därför kan förbundsstyrelsen tänka sig lagstiftning om kortare arbetstid, sade föredragande Lars-Åke Sjögren.

– Men kortare arbetstid är inte gratis. Vi måste vara beredda att betala något!

Sjögren påminde om de som ofrivilligt arbetar deltid, och som gärna skulle ha längre arbetstid.

– Deras rättigheter har förbättrats i lagen om anställningsskydd. Hur mycket förbättringen är värd vet vi ännu inte, eftersom frågan ännu inte prövats i domstol.

– De visstidsanställda har fått bättre skydd i civil- och förpackningsavtalen. Nu återstår att övertyga tidningsutgivarna, sa Sjögren.

Krister Fröberg från Stockholm ville ha tillbaka de två semesterdagar som en borgerlig regering avskaffade på 1990-talet, och föreslog att förbundet ska kräva lagändring.

– Det är en klassfråga och ett sätt för oss att få del av tillväxten, sa Fröberg. Allt ska inte tillfalla aktieägarna. Det är bara LO-grupperna som har 25 dagars semester, andra grupper har ofta mer.

GF:s ordförande Malte Eriksson konstaterade att Fröberg har rätt.

– Dessutom är det enklare och billigare för arbetsgivarna att förlänga semestern med två dagar än att förkorta arbetstiden i motsvarande utsträckning.

Men Eriksson varnade för lagstiftning:

– Det var politiker som införde dessa två dagar, och det var politiker som tog bort dem. De kan plockas bort en gång till.

– Dessutom skulle ett krav på lagstiftning om längre semester blockera kravet på kortare arbetstid.

Kongressen beslöt att grafikerna ”ska verka” för längre semester, utan precisering av vilken metod som ska användas.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.