Industriarbetarnas tidning

Grafikerna vill folkomrösta

8 april, 2000

Skrivet av

Det var knappast upplagt för någon diskussion om EMU. Detta eftersom Grafikernas förbundsstyrelse inte tar ställning till svenskt deltagande i valutaunionen. Men det blev ändå debatt.

Stockholmsgrafikerna ville ha ett klart nej till svensk anslutning till EMU under den kommande kongressperioden. Seppo Sinimaa var en flitig debattör:

– Vi måste skaffa oss en facklig konsekvensanalys av EMU innan vi kan ta ställning till om EMU är en facklig fråga eller inte, sa han.

Förbundsstyrelsens föredragande Jan Österlind, andre förbundsordförande, svarade att en sådan konsekvensanalys redan gjorts.

– Av LO-ekonomerna. Det går utmärkt att läsa rapporten ”Ett svårt val – en skrift om EMU”.

Sinimaa tyckte inte att det räckte.

– Allt det som EMU står för sätter press på våra kollektivavtal, det går inte att blunda för det. LO-kongressen kanske kommer att ta ställning i höst och då har vårt förbund ingen uppfattning. Det blir väldigt konstigt.

Österlind svarade:

– Vi ska inte blunda för riskerna med EMU. Men ska verkligen kongressen fatta ställföreträdande beslut över huvudet på medlemmarna.

Förbundets ordförande Malte Eriksson fyllde i:

– Socialdemokratiska extrakongressen öppnade för en folkomröstning om två år. Och vår kongressperiod löper på tre år. Kan vi verkligen fatta ställföreträdande beslut som räcker till nästa kongress, alltså över folkomröstningen?

– Nej låt medlemmarna själva bestämma! Välj själva när det blir folkomröstning om två år innan vår kongressperiod är slut.

Kongressen gick på förbundsledningens linje. Grafiska fackförbundet Mediafacket tar med andra ord inte ställning till svenskt deltagande i EMU. Förbundet vill ha en rådgivande folkomröstning.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.