Industriarbetarnas tidning

Gruvtolvan stämmer svenska staten

4 april, 2000

Skrivet av FREDRIK KORNEBÄCK

Svenska arbetstidsregler bryter mot EU:s regler om nattarbete. Det anser gruvtolvan som stämmer svenska staten inför EG-domstolen.- Det är bra att någon försöker få reglerna prövade, säger professor Torbjörn Åkerstedt.

LKAB vill förlänga nattskiften i gruvan på helger från tio till tolv timmar. Dessutom vill företaget att fler börjar arbeta nattskift, vilket kommer att tvinga vissa anställda att arbeta natt mot sin vilja. Det uppger Håkan Nedlund, gruvklubbens ordförande vid LKAB i Kiruna.

Förändringarna är planerade från den första maj. Enligt Håkan Nedlund vill LKAB inte ta hänsyn till fackets protester i den pågående förhandlingen. I stället hoppas gruvarbetarna i Kiruna få hjälp från EU. Gruvtolvans styrelse har skickat in en begäran om prövning av svenska arbetstidsregler till EG-domstolen.

– Staten borde se till att EU:s regler gäller här också. Vi ska väl inte ha det sämre än i andra europeiska länder, säger Nedlund.

Enligt EU:s arbetstidsdirektiv får anställda inte arbeta längre än åtta timmar per natt. Det är ett genomsnitt under en viss tidsperiod. Men det finns också en absolut gräns för anställda med riskfyllda eller tunga jobb. De får aldrig arbeta mer än åtta timmar per natt, enligt EU:s arbetstidsdirektiv. Till skillnad från svenska arbetstidsregler är EU:s regler inte dispositiva. De ska alltså inte kunna försämras i avtal mellan facket och arbetsgivarna.

Gruvarbetarna i Kiruna anser att deras jobb är så tunga att de borde skyddas av EU:s regler. Problemet är att EU:s arbetstidsdirektiv inte närmare pekar ut vilka jobb som aldrig får utföras mer än åtta timmar per natt.

– Jag uppfattar det som en ganska tänjbar gummiparagraf. Men det är helt rätt av gruvarbetarna att försöka få den prövad, säger Torbjörn Åkerstedt som forskar om sömn och nattarbete vid Karolinska institutet.

En skärpning av reglerna för nattarbete enligt EU:s regler, skulle kunna få stora effekter i det svenska arbetslivet, menar Åkerstedt.

– Absolut. Titta bara på vården som är en av de stora syndarna. Även industrin skulle påverkas, även om det är ganska snyggt reglerat där.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.