Industriarbetarnas tidning

Inget grafiker-ja till EMU

17 april, 2000

Skrivet av SVEN-ÅKE AULIN

Grafikernas ordförande Malte Eriksson har inte alls sagt ja till EMU i LO:s styrelse.LO-tidningen och LO:s hemsida uppger att sexton LO-förbund säger ja till EMU, och att Transport och Handels reserverat sig i LO:s styrelse. Eriksson är en av LO-styrelsens ordinarie ledamöter.

– Men jag har inte röstat ja. Vår kongress har slagit fast att förbundet inte ska fatta några ställföreträdande beslut över huvudet på medlemmarna. Jag skulle aldrig sitta i LO-styrelsen och rösta ja eller nej, säger Eriksson.

Eriksson var inte närvarande när LO-styrelsen slöt upp bakom Metalls förslag att höstens LO-kongress ska säga ”ja” till EMU. Ersättaren John Herrström, ordförande i Hotell och Restaurang, röstade ja medan Eriksson var upptagen av grafikernas kongress.

LO-styrelsen ställde sig samtidigt bakom kravet på folkomröstning, vilket även grafikerna kräver.

– Men medlemmarna ska själva ta ställning. Det kan inte förbundet göra åt dem, säger Eriksson.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.