Industriarbetarnas tidning

Jobben förbättrades – metallarna bytte fack

7 april, 2000

Skrivet av JOHANNA KRONLID

Metallarna breddade sina arbetsuppgifter. Vips, bytte de fackförbund och försvann till SIF. På Electrolux i Mariestad har Metall förlorat tjugo medlemmar till tjänstemannafacket.

– Det blir ett problem om kompetensutveckling leder till att jobben försvinner från Metall, säger Aarre Gumse, klubbordförande på Electrolux.

Gränsdragningsfallen på Electrolux upptäcktes när företaget ville säga upp tjänstemän på grund av arbetsbrist. Då pekade många av SIF:arna på att deras jobb gjordes av metallare.
Metallarbetarna har mer administrativa uppgifter, som till exempel kundkontakter och planering, till följd av en medveten kompetensutveckling. Alternativet till att föra över dem till SIF var att de skulle omplacerats, enligt Aarre Gumse.

– Då hade de här personerna förts över till traditionella metallarbeten och SIF:are hade fått ta deras arbetsuppgifter.
Det här är den bästa lösningen för de här medlemmarna och det är deras bästa vi ska eftersträva.

Enligt Aarre Gumse hade metallarbetarna i huvudsak administrativa arbetsuppgifter. Gränsen för att byta fackförbund brukar gå vid femtio procent.

– Har man mer än 50 procent tjänstemannauppgifter ska man byta till SIF, förklarar Berndt Eriksson, ombudsman på Metall.

Det är inte så vanligt att Metall förlorar medlemmar till följd av kompetensutveckling. När det händer beror det ofta på att kompetensutvecklingen gått snett.

– Om man planerat att sprida uppgifter som till exempel planering på en metallarbetargrupp och det sedan blir bara några i gruppen som i praktiken sköter planeringen. Då blir det fel, säger Berndt Eriksson.

– Då förvandlas dessa personer till tjänstemän och de andra metallarna har inte alls fått någon utveckling i jobbet.

Metall och SIF på Electrolux är överens om att de flesta av de tjugo aktuella tjänsterna ska organiseras av SIF. Några återstår fortfarande att diskutera.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.