Industriarbetarnas tidning

Metall och SSU inleder samarbete

3 april, 2000

Skrivet av FREDRIK KORNEBÄCK

Metall och SSU startar i dag ett samarbete kring arbetsskador. I samarbete med Metall vill SSU värva medlemmar och starta klubbar på Metalls arbetsplatser i landet.
Samarbetet mellan Metall och SSU presenteras vid en pressträff i Umeå där LO:s konferens om belastningskador pågår. Enligt SSU finns det redan en handfull SSU-klubbar på Metalls arbetsplatser i landet. Men genom det samarbete som nu inleds hoppas det socialdemokratiska ungdomsförbundet få fler medlemmar och klubbar på Metalls arbetsplatser.

– Vi vill ha fler. Vi har redan haft ett liknande projekt med Byggnads som fungerade bra, säger SSU:s pressekreterare Jonas Hellberg.

Magnus Palmgren på Metalls förbundskontor ansvarar för Metalls ungdomsgrupp, som driver samarbetet.

– Vi gör det här för att vi vill visa att arbetsskador är en fråga som är viktig också politiskt, att det inte räcker med att bara arbeta fackligt.

I dag föredrar många unga enfrågerörelser framför politiska partier. Finns det inte en risk att ett samarbete med SSU avskräcker många från facket?

– Risken kan finnas, men jag tror att unga ofta drar sig från politiken eftersom de anser att den är suddig och svår att förstå. Det här är ett sätt att visa att politik inte behöver vara det, och visa varför vi behöver jobba med politik.

Ska den vanliga fackklubben hjälpa de nya SSU-klubbarna?

– Det finns anledning att vara försiktig med det. Man får inte blanda ihop för mycket. Det får i så fall ske på medlemmarnas egna initiativ. Vi måste respektera att det finns unga med andra politiska åsikter.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen