Industriarbetarnas tidning

Metalls vinst förra året rekordstor

18 april, 2000

Skrivet av FREDRIK KORNEBÄCK

Metall gjorde en rekordvinst 1999. Förbundets möjlighet att klara en strejk är större än någonsin efter att konfliktfonden fått 457 miljoner kronor från Metalls vinst. Fonden är nu bokförd till 4,5 miljarder kronor.
Metalls bokslut som behandlas av förbundsstyrelsen i dag (2000-03-18), visar att förbundet under 1999 gick i vinst med 749 miljoner kronor innan skatten hade betalats och pengar avsatts till fonder. Det är betydligt mer än året innan när resultatet var 377 miljoner. Det är också mer än det tidigare rekordresultatet på 711 miljoner kronor från 1997.

Det är den finansiella verksamheten med ränteinkomster och aktiehandel som ligger bakom fjolårets goda resultat. Ränteinkomster, utdelningar och försäljning av värdepapper gav i fjol inkomster på 810 miljoner kronor till Metall.

Förbundets aktieportfölj ökade med hela 60 procent under fjolåret. Enligt bokslutet beror det bland annat på att andelen tillväxtaktier inklusive IT-aktier höjdes i portföljen. Vid årsskiftet var portföljens marknadsvärde hela 5,7 miljarder kronor. Marknadsvärdet ökade trots att stora försäljningar gjordes under året.

– Det är självklart att det är ett glädjande resultat. Samtidigt har det sina risker att leva på kapitalförvaltningen. Om vi skulle behöva använda konfliktfonden, är det inte bra att medlemsavgifterna inte täcker verksamheten, säger Metalls ekonomichef Hans Olsson.

Samtidigt som Metalls aktiehandel ger rekordvinster, fortsätter alltså förbundets verksamhet att gå med förlust. Under 1999 var underskottet 61 miljoner kronor, enligt bokslutet. Det beror bland annat på att kostnaderna blev nio miljoner kronor högre än budgeterat, till stor del på grund av ökade kostnader för pensioner och avskrivningar. En bidragande orsak till underskottet är också att antalet medlemmar i Metall minskade från 421 578 1998 till 418 070 i slutet av 1999. Det gjorde att intäkterna från medlemsavgifter sjönk från 420 till 414 miljoner kronor under 1999.

I bokslutet spår förbundet att verksamhetens underskott fortsätter att växa i år, eftersom medlemsavgiften sänktes med 0,1 procent vid årsskiftet.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.