Industriarbetarnas tidning

Norrköping utanför förbundsstyrelsen

9 april, 2000

Skrivet av FREDRIK KORNEBÄCK

Stridigheterna i grafikernas östgötaavdelning fortsatte när Grafiska Fackförbundet valde ny förbundsstyrelse på söndagen. Tony Carlsson från Norrköping blev dock inte invald i förbundsstyrelsen.
Oenigheten i avdelning sex gäller att grafikerna i Norrköping under våren har krävt att åter få bli en egen avdelning. Tidigare i vår har praktiskt taget alla Norrköpingsgrafiker dragit sig ur avdelningens arbete. Två av östgötaavdelningens sju ombud väntades ändå komma till kongressen från Norrköping. Men när kongressen började dök de två Norrköpingsgrafikerna inte upp.

Den tidigare avdelningsordföranden Tony Carlsson från Norrköping, hade i god tid annonserat att han inte skulle komma på kongressen. Men hans namn dök ändå upp i nomineringen till ny förbundsstyrelse. Seppo Sinimaa, avdelning 10 i Stockholm, ville att Tony Carlsson skulle väljas in i förbundsstyrelsen.

– Ibland finns det problem där det varken finns vinnare eller förlorare. Jag vill inte lägga mig i det, men trots allt har Norrköping 1150 medlemmar. Om inte de ska målas in i ett hörn borde Tony väljas. Jag vet att han kommer tillbaka till det fackliga arbetet, sade han.

Marie-Louise Sundman från avdelning 6 i Östergötland, höll inte med.

– Jag tycker att det är anmärkningsvärt att Tony avsagt sig uppdragen för avdelningen, men ställer upp på nominering till förbundsstyrelsen.

När valet var klart, visade det sig att Tony Carlsson kom sist i omröstningen med 12 röster. Anne-Louise Aspanius och Peter Biro från den gamla förbundsstyrelsen valdes inte heller in. Den nya förbundsstyrelsen kommer i stället att bestå av följande personer från de olika avtalsområdena:

Civil: Bo-Arne Andersson, avdelning 2, Hans Arenander, avdelning 10, Ingrid Anund, avdelning 6, Stefan Granér, avdelning 10, Carina Ibert, avdelning 10, Lorentz Lundgren, avdelning 5, Rolf Persson, avdelning 2.

Tidning: Jonas Sandberg, avdelning 5, Marie-Louise Bergman, avdelning 14, Berit Larsson, avdelning 8

Förpackning: Lennart Haglund, avdelning 4, Gert Olsson, avdelning 1

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.