Industriarbetarnas tidning

Ny läkemedelsjätte oroar inte facket

3 april, 2000

Skrivet av ELISABET HOFF

Sedan EU-kommissionen i slutet av förra veckan godkände fusionen mellan läkemedelsbolagen Pharmacia & Upjohn och Monsanto är det nya bolaget Pharmacia Corporation ett faktum.
Trots tidigare oro och Industrifackets protester känner Irene Johansson, ordförande i Industrifackets klubb för P&U i Mälardalen, ingen omedelbar oro för medlemmarna.

– Vi är duktiga i produktionen i Sverige och den kunskapen kastar man inte bort hur som helst. Då är jag mer orolig för forskningen, säger hon.

– Det här är omvälvningar vi får leva med. Man måste ta till sig förändringar, även om det går snabbt.

Den kontroversiella jordbruksdelen i Monsanto läggs nu i ett eget dotterbolag. Det tycker Irene Johansson är bra. Hon gillar också att hon åter får jobba på ett företag som bara heter Pharmacia. Hon ger en del beröm åt vd Fred Hassan.

– Han är en man med stor utstrålning och mycket entusiasm. Han har ryckt upp Pharmacia & Upjohn och han tror verkligen på de nya sammanslagningen.

Det nya bolaget har 60 000 anställda varav cirka 5 000 i Sverige.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.