Industriarbetarnas tidning

Pharmacia i Helsingborg flyttar

14 april, 2000

Skrivet av FREDRIK KORNEBÄCK

Huvudkontoret för Pharmacia Consumer Healthcare flyttas från Helsingborg till USA. Roland Håkansson, klubbordförande för Industifacket i Helsingborg, är kritisk till planerna.
– Det är inte bra att Pharmacia försvinner mer och mer från Sverige, säger han.

Ett femtiotal jobb beräknas försvinna när ledningsgruppen och marknadsavdelningen för Pharmacia Consumer Healthcare i slutet av året flyttar från Sverige till New Jersey. Däremot ska produktionen av rökfriprodukter koncentreras till Helsingborg, uppger Pharmacia.

Industrifackets knappt 400 medlemmar på Pharmacia i Helsingborg är därför inte direkt berörda av flyttbeslutet. Men Roland Håkansson är ändå kritisk mot planerna.

– Vi har känt oss som ett företag här, med VD och ledningsgrupp samlade. Den känslan kommer att försvinna nu, säger han.

Förra året blev en planerad utbyggnad av Nicorettfabriken i Helsingborg i stället en satsning på en ny anläggning i Puerto Rico. Det beslutet har varit oroande inför framtiden, tycker Roland Håkansson. Men nu hoppas han att Pharmacia menar allvar med planerna på att koncentrera anti-rökprodukterna till Helsingborg.

– I all bedrövelse, kan det ändå faktiskt vara bra för Industrifackets medlemmar här. På så sätt är jag glad för deras skull, men ändå besviken på den här typen av avknoppning av företaget.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen