Industriarbetarnas tidning

’Så minns vi Ingemund Bengtsson’

13 april, 2000

Skrivet av

De träffades en gång i veckan och åt frukost klockan sju i ett enskilt rum på Hotel Continental i Stockholm. Arbetsmarknadsminister Ingemund Bengtsson, inrikesminister Rune Johansson och Metalls förbundsordförande Bert Lundin.

– Det var en stor fördel att ha en gammal metallare som arbetsmarknadsminister när vi på 70-talet drev våra krav på arbetslivets förnyelse, minns Bert Lundin.

Riksdagens förre talman och socialdemokraten Ingemund Bengtsson avled på onsdagen (2000-04-12), 81 år gammal. Ingemund Bengtsson var i Lundins ögon en engagerad minister som engagerade sig i frågor som låg människorna nära.

– Det var ju naturligt eftersom han var gammal metallare. Han visste vilka förhållanden industriarbetarna arbetade under.

Ingemund Bengtsson arbetade som cykelmontör på Monark i Varberg och hade fackliga uppdrag i verkstadsklubben innan han började den politiska banan. Bert Lundin träffade Bengtsson första gången i slutet av 50-talet då Ingemund Bengtsson utredde a-kassan. Lundin var då Metalls avtalssekreterare.

Men det var som arbetsmarknadsminister under 70-talets reformår som kontakterna mellan Lundin och Bengtsson var som mest intensiva. Krav på arbetslivets förnyelse stammade oftast från Metalls kongresser, krav som fick Palme-regeringens öra. Inte minst genom frukostmötena i ett enskilt rum på Hotel Continental.

– De höll oss väl informerade om regeringens planer och vi informerade dem om vad metallarbetarna ansåg. I regel kom vi överens. Det var aldrig några hårda ord utan riktigt gemytliga samtal.

Ingemund Bengtsson imponerade på många genom sina gedigna språkkunskaper. Inte minst när han som jordbruksminister på flera språk öppnade FN:s miljövårdskonferens 1972. Bert Lundin har ett annat minne av Ingemund Bengtssons språkbegåvning.

– Det var när han träffade styrelsen från Internationella Metallarbetarfederationen i samband med IMF:s kongress i Stockholm 1973. Han talade en flytande engelska som imponerade på samtliga.

Kuno Beckholmen, tidigare chefredaktör på Metallarbetaren var gammal SSU-vän med Ingemund Bengtsson.

– Ingemund var typisk för den SSU-generation som bröt fram på 40-talet. Han, liksom många andra, drömde under krigsåren om en öppen värld där man kunde kommunicera med varandra.

– Bland SSU-are i Västsverige höjde sig Ingemund Bengtsson över de andra. Han var något annat än de flesta andra.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?