Industriarbetarnas tidning

Assi Domän säljer säckverksamhet

16 maj, 2000

Skrivet av SUSANNE PETTERSSON

Skogskoncernen Assi Domän säljer sin säckpappersverksamhet till värste konkurrenten, österrikiska Frantschach.
– Sämre för det fackliga inflytandet, men på sikt den bästa lösningen för fabriken, sammanfattar Torbjörn Eriksson, ordförande i Pappers avdelning 31 i Väja (Dynäs).

Redan i mars kunde Dagens Arbete berätta att Assi Domän är berett att sälja ut sina affärsenheter Barrier Coating och Sacks & Kraft Products (exklusive pappersbruken i Karlsborg och Skärblacka) till Frantschach. Det framgick av en gemensam avsiktsförklaring, ett så kallat ”letter of intent”.

Det skulle innebära att pappersbruket i Väja (Dynäs) utanför Kramfors liksom tjeckiska Sepap, alla säckfabriker ute i Europa och hela verksamheten inom Barrier Coating, som har verksamhet i Örebro och Timrå, övergick i österrikisk ägo.

Uppgörelsen är nu klar till ett pris på omkring 4,5 miljarder. De anställda på anläggningen i Väja får nya ägare och facket betydligt längre till maktens korridorer.

– Jo, det blir en förändring, bekräftar Torbjörn Eriksson, ordförande i Pappers avdelning 31, som i dag sitter i Assi Domäns styrelse.

Nu som tidigare har han en kluven inställning till affären:

– Men på sikt tror jag det är bra för fabriken. Vi kommer in i ett sammanhang där man satsar helhjärtat på säckpapperstillverkning. Frantschach blir med köpet störst i Europa både på säcktillverkning och säckpapper.

Totalt i Sverige berörs 280 pappersarbetare på pappersbruket i Väja, 30 grafiker på Barrier Coating i Timrå och 150 pappersarbetare på Barrier Coating i Örebro.

Innan affären är helt klar ska en konkurrensprövning ske i EU. Hur lång tid den processen tar går i dag inte att säga, men det torde dröja åtminstone till efter sommaren innan beslutet kommer.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.