Industriarbetarnas tidning

Barnarbete synas inför fotbolls-EM

18 maj, 2000

Skrivet av ELISABET HOFF

Svenske Lennart Johansson har en viktig roll i fotbollsvärldens avståndstagande från barnarbete. Den tionde juni börjar EM i fotboll och därmed också debatten om barnarbete i fotbollsindustrin.

– Uefa har en lathund på allt som måste checkas av. Säkerhet är en sån sak. Barnarbete en annan, berättar Lennart Johansson, president i det europeiska fotbollsförbundet Uefa.

– Detta sker via sportvaruleverantörerna. Vi låter dem förstå att om de kan misstänkas för att utnyttja barnarbetare finns det andra leverantörer.

Lennart Johansson tycker att det är fotbollens sak att bry sig om barnarbetare. Men inte att trumpeta ut det som en slags PR-satsning.

Uefa ger inget direkt stöd till projekt mot barnarbete. Stödet går i stället genom världsfotbollsfederationen Fifa som bidrar med pengar till ett projekt mot barnarbete i Pakistan. Dessutom ska fotbollar med Fifa:s märke – förhoppningsvis – garantera att de inte är sydda av barn. En stor del av överskottet från Fifa-märkningen går till olika hjälpprojekt för barn.

I mars 1996, inför fotbolls-EM i England, skickade Industrifackets dåvarande ordförande Arne Lökken ett brev till Uefabasen. Brevet beskrev hur fattiga barn i Pakistan sydde fotbollar åt Adidas, Puma, Diadora och andra rika märkesföretag för en minimal lön och istället för att gå i skola. ”Barn ska spela fotboll, inte arbeta”, skrev Lökken och kastade in en brandfackla i fotbollsmaktens boning.

– Brevet var en ögonöppnare för mig, berättar Lennart Johansson, som tog upp saken i såväl Uefa som i Fifa.

I Fifa vände han sig till Sepp Blatter (som senare skulle vinna valet till ny Fifa-president i en delvis bitter kamp med Lennart Johansson).

– Blatter engagerade sig verkligen, säger Lennart Johansson generöst.

Vad gäller Fifa-märket säger han – luttrad som han är – att vi kan köpa våra fotbollar i god tro.

– Men vi tror att vi har detta under kontroll. Det har i alla fall haft en preventiv inverkan.

Med facket har han regelmässiga kontakter och tycker det är naturligt. Efter ett förslag från Industrifackets Henning Carlsson tog Lennart Johansson upp de fattiga arbetarnas sak i sina tal under kampanjturnén inför valet till Fifa-president förra året.

– Det finns ju en värld utanför fotbollen. Jag ville föda ett engagemang, som finns hos mig, väcka en medvetenhet som är dålig på sina håll.

Det hjälpte inte. Svensken gick en bitter förlust till mötes.

– Där stod jag och pratade – delvis för döva öron. Pengarna styr allt. Kampanjen var ett spel som jag inte behärskar och inte vill behärska.

Han säger att hans känsla, ambition och engagemang fick en knäck. Men efter att ha ”gråtit i två dygn” ilsknade han till och bestämde sig för att fortsätta verka för en demokratisk fotbollsvärld.

Han är innerligt trött på röda mattor, limousiner, flotta hotellrum och vräkiga middagar. Han längtar efter att strömmingen ska gå till utanför stugan i Stockholms skärgård och hoppas få behålla hälsan. Men fotboll tröttnar han aldrig på.

– Uefa betalar rehabilitering åt landmineoffer i Georgien. Att få se unga grabbar spela fotboll med bara ett ben kvar och ändå visa sån glädje och entusiasm – det är fantastiskt.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen