Industriarbetarnas tidning

Berra hjälper Mona

5 maj, 2000

Skrivet av

Berra Åhnberg, Metalls ombudsman i Södertälje lämnar facket för politiken. Han blir politiskt sakkunnig hos Mona Sahlin på näringsdepartementet.

– Jag kommer att syssla med frågor som rör regional näringspolitik, hur man genom nätverk kan stärka den regionala arbetsmarknaden och småföretagen. Det är frågor som jag sysslat en hel del med under senare år.

– Bland annat har jag varit med om att bygga upp Industriella utvecklingscentra, IUC, i Södertälje och Märlardalen. De erfarenheterna hoppas jag få glädje av i mitt fortsatta arbete.

I tre år hann Berra Åhnberg vara Metalls ombudsman i Södertälje-avdelningen. Dessförrinnan arbetade han i 21 år på Scania, varav sju år som ordförande i metallklubben.

24 år inom Metall – känns det vemodigt att lämna förbundet efter så många år?

– Javisst, men samtidigt blir det spännande att fortsätta arbeta med näringspolitik. Vad jag lärde mig under lågkonjunkturen är att det inte räcker med att ha ett strikt arbetsplatsperspektiv på de här frågorna. Det handlar han så mycket mer, säger Åhnberg, för tillfället på semester i Italien.

Åhnberg börjar sitt nya jobb hos Mona Sahlin på måndag

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.