Industriarbetarnas tidning

Bilfabrikerna stannar nästa vecka

3 maj, 2000

Skrivet av

Norsk arbetsmarknad lamslås sedan drygt 80 000 LO-medlemmar gått ut i strejk. Det påverkar svensk bilindustri som klarar en veckas strejk i Norge. Sedan blir det problem.

Scania börjar se sig om efter andra leverantörer för att klara driften. Ulf Söderström, presschef på Scania:

– Vi har ett tiotal leverantörer i Norge varav några tagits ut i strejk. Vi är mycket känsliga och sårbara för störningar eftersom vi jobbar efter just-in-time. Normalt ligger större delen av vårt lager ute på vägen från leverantör till fabrik.

– Vi klarar oss utan problem i en vecka. Vi har sett till att få hem så mycket som möjligt av de komponenter som behövs.

Men skulle konflikten dra ut på tiden kan Scania tänka sig att gå till andra leverantörer, kanske i Sverige.- Visst funderar vi på att plocka in alternativa leverantörer, det måste vi göra.

Om detta ska anses vara strejkbryteri eller inte, det är svårt att säga i dag, säger Anders Ferbe, informationschef på Metall.- Vi vill uppmana våra medlemmar och klubbar att hålla sig neutrala i konflikten. Det innebär att de inte ska befatta sig med uppgifter som kan upplevas som strejkbryteri.

Metall är beredda till sympatiåtgärder. I ett stöduttalande som på onsdagseftermiddagen gick till det norska broderfacket Fellesforbundet heter det ”Vi kommer att hålla oss välinformerade om hur konflikten fortlöper och kommer att positivt behandla era eventuella önskemål om sympati- eller stödåtgärder. De svenska metallarbetarna önskar er lycka till i er fortsatta avtalskamp!”.

Bland Metalls medlemmar är det förutom bilindustrin också malmtransporterna som påverkas av konflikten.

– Det är stopp i malmleveranserna nu, säger gruvtolvans ordförande Jan-Olof Kostet. Det är inte bra för företagets ekonomi. Men vi ställer upp för de strejkande. De strejkar lagligt och jag förstår deras motiv.

Själva gruvdriften påverkas ännu inte av den norska konflikten.

– Vi kan producera för lager ett tag till.

Det omvända gäller för bilindustrin: den kan producera så länge lagret av norska komponenter räcker. På Saab Automobile i Trollhättan har lagren av norska komponenter – bland annat bränsletankar – fyllts på. Den sista leveransen anlände i natt.

– Vanligtvis har vi material i lager för ett par dagar, nu har vi för en vecka eftersom fem av våra sex norska leverantörer är uttagna i strejk, berättar Niclas Andersson, informationschef.

– För oss blir det kritiskt förmodligen i början av nästa vecka.

Samma sak gäller Volvo personvagnar i Göteborg som bland annat köper karosskomponenter från Norge.

– Vi klarar oss i någon vecka, sedan blir det kris, säger Claes Rydholm på Volvos informationsavdelning.

Läs mer:
Storstrejk stoppar 18 norska tidningar
Svenska grafiker stöder norska
Norsk strejk hotar central förhandling

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.