Industriarbetarnas tidning

Finskt köp hotar jobb

22 maj, 2000

Skrivet av

Pappers ledning är starkt kritisk till att finska Metsä-Serla eventuellt skulle köpa Modo Paper. En försäljning skulle hota den fortsatta verksamheten vid flera svenska bruk, anser Pappers ordförande Sune Ekbåge.
– Metsä-Serla är egentligen bara intresserade av fabriken i Husum, vilket innebär ett direkt hot mot såväl fabriken i Wifstavarv som i Silverdalen.

Pappers gör sitt uttalande mot bakgrund av förra veckans spekulationer om att det finska företaget skulle köpa Modo Paper. Ett köp som bland annat skulle innebära att SCA som en delbetalning skulle få ta över mjukpappersföretaget Mätsä-Tissue i utbyte mot SCAs 50-procentiga innehav i finpappersföretaget Modo Paper. Detta innebär att SCA får total marknadsdominans på tissue-produkter i Sverige.

– Följden blir att något eller några av Metsä-tissues enheter i Sverige i sin tur måste säljas av konkurrensskäl. SCA tar på sig ett stort ansvar för att hitta nya ägare för dessa enheter som i framtiden också ska bli deras konkurrenter, säger Sune Ekbåge. Han menar att en nedläggning av någon enhet ”definitivt inte är acceptabel”.

När Modo Paper skapades sas det från ägarhåll, den andre ägaren är Holmen, att detta var en långsiktig lösning i syfte att omstrukturera finpappersbranschen i Europa. Pappers anser att en utförsäljning ett drygt halvår senare inte kan motiveras industriellt.

– Det innebär också att tidigare uttalanden helt saknar trovärdighet och att det är kortsiktiga klipp som gäller, menar Sune Ekbåge.

Pappers anser att det är bättre om Modo Paper får fortsätta som ett eget svenskt bolag och att det börsintroduceras vid lämpligt tillfälle som tänkt.

En försäljning till Metsä-Serla, som har sitt säte i Finland, försämrar också de anställdas inflytande på ett oacceptabelt sätt, anser Sune Ekbåge.

– Förutom att det saknas styrelserepresentation för de anställda i finska bolag, är inflytandeformerna på europeisk nivå långt sämre inom Metsä-Serla än de som finns inom Modo Paper. Metsä har bara det årliga möte man tvingas till genom EUs direktiv medan de fackliga representanterna i Modo Paper har regelbundna träffar med koncernledningen.

En försäljning kanske tillfredsställer aktieägarintresset, men är inte i de anställdas intressen ur någon aspekt anser Pappers.

– Vi kan aldrig acceptera att det enbart är aktieägarnas intressen som styr, även de anställdas intressen av säkra jobb och inflytande måste vägas in.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.