Industriarbetarnas tidning

Fortsatt missnöje på Ericsson

26 maj, 2000

Skrivet av FREDRIK KORNEBÄCK

Protesterna mot löneskillnaderna på Ericsson i Nynäshamn fortsätter. I går (00-05-25) mötte ett par hundra uppretade anställda sina chefer. I dag pågår misstänkta maskningsaktioner.
Tidigare i veckan blev det känt att nyanställda montörer på Ericsson Radio Systems i Nynäshamn tjänar omkring ett par tusen kronor mer än de som varit anställda i några år. Trots att samtliga, enligt verkstadsklubben, gör exakt samma jobb. Det retade upp en del av Metalls medlemmar. Protestlistor samlades in och i går tvingades delar av platsledningen till ett möte med de anställda.

– Det var nog ett par hundra personer som stod här i gångarna. Många var rejält arga. Det var både metallare och Sif:are som också ligger lågt i lön, berättar verkstadsklubbens ordförande Christer Söderström.

I dag har han fått svara på frågor från cheferna om varför produktionen visar röda siffror.

– De tycker att det går sakta här i dag.

Pågår det maskningsaktioner?

– Det kan inte jag svara på, men företaget tycker att det går sakta, säger Christer Söderström.

De montörer som anställs nu får ingångslöner på mellan 15 000 och 16 000 kronor. Samtidigt finns det anställda som arbetat i några år och inte tjänar mer än drygt 13 000. Enligt verkstadsklubbens lönestatistik finns det 158 personer som tjänar mindre än 15 000.

– Det nekar platsledningen till. Trots att det finns svart på vitt på det.

Christer Söderström har fått en skriftlig motivering till löneskillnaderna. Men han tycker att den är ”kryptisk”. Den säger bland annat att de som nu anställs har relevant arbetslivserfarenhet.

– Vad betyder det? Då säger man att vi som jobbat här nu inte har relevant arbetslivserfarenhet.

Platsledningen på Ericsson i Nynäshamn har inte velat kommentera lönestriden på fabriken. Bo Lindgren, personalchef på Ericsson i Sverige, tror dock att missnöjet går över. Han säger sig inte ha hört talas om produktionsstörningar till följd av bråket.

– Produktionsledningen säger att snittlönen på de nyanställda är densamma som snittlönen i fabriken. Dessutom är det så att de nyanställda har lön på innevarande års nivå, medan de andra har på 1999 års nivå. Så jag hoppas att det här löser sig när lönerevisionen kommer igång.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.