Industriarbetarnas tidning

’Göteborgs-Posten dumpar löner’

26 maj, 2000

Skrivet av SVEN-ÅKE AULIN

Göteborgs-Posten tänker säga upp femton grafiker med hänvisning till arbetsbrist, för att omedelbart därefter erbjuda samma grafiker återanställning som transportarbetare. Det meddelade företaget på ett informationsmöte tidigare i veckan.- Det går inte, svarar grafikerklubbens vice ordförande Jan Egnor. Det kan inte vara arbetsbrist för folk som ska anställas. Sanningen är att företaget vill sänka lönerna.

För två år sedan bildade GP ett dotterbolag (GPD) för distributionen av tidningarna. Sedan dess har relationen mellan företaget och klubben varit irriterad. Till exempel har de femton grafiker som packar och adresserar tidningarna, och som är anställda vid GPD, avlönats enligt det billigare transportavtalet.

Den lönetvisten löstes nyligen i centrala förhandlingar, där det slogs fast att grafikernas avtal gäller samtliga 80-talet grafiker i packsalen.

– Om företaget får igenom sina planer är det bara en tidsfråga innan hela packsalen förs över till GPD, och transportavtalet tvingas på oss alla, säger Egnor.

Ingen av de femton berörda är, eller tänker bli, medlem i Transport.

Transportchefen Hans Glenberg bekräftar att han vill använda Transports avtal för GPD:s personal:

– Det är en formsak, vi har äntligen fått korn på vilket avtalsområde som är rätt. Det är svårt att säga vad som är rätt och fel, och svårt att veta vem vi ska förhandla med, säger Glenberg innan han hejdar sig och hänvisar till vd Tommy Carlsson.

Även Carlsson bekräftar det planerade skiftet av avtal.

– Grafiker och Transport kan inte komma överens om vilket avtal som ska gälla, säger Carlsson. Tidningsutgivarna TU, som är vår centrala organisation, har sagt till oss att tillämpa transportavtalet, precis som för GPD:s 2 000 övriga anställda. Dessa är tidningsbud.

Carlsson förnekar att någon lön kommer att sänkas.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.