Industriarbetarnas tidning

Jobbade utomlands – nekas sjukpenning

25 maj, 2000

Skrivet av FREDRIK KORNEBÄCK

Funderar du på arbete i ett annat EU-land? Läs på noggrant! Det går att komma i kläm på EU:s fria arbetsmarknad. Det vet metallaren Hammurabi Barasmar som inte får ut någon sjukpenning efter att ha skadats i en bilolycka.
I januari förra året åkte Hammurabi till England för att studera och arbeta under en tid. Han var arbetslös och hoppades att förbättrad engelska skulle ge honom jobb hemma i Sverige. Men efter någon månad i England råkade han ut för en bilolycka och hamnade på sjukhus. Hammurabis arbetsgivare vid tvätteriet i ett ålderdomshem vägrade att förlänga anställningen.

I slutet av maj förra året återvände han till Sverige, fortfarande sjukskriven. Men här fick han ingen sjukpenning. Försäkringskassan anser att den sjukpenninggrundande inkomst han hade innan han reste till England, försvann när han flyttade. Men Hammurabi har inte heller lyckats få pengar från den engelska försäkringskassan.

– Jag anmälde mig till försäkringskassan i England när jag började arbeta. Men jag kunde inte få något från dem, eftersom jag bara hade arbetat en månad i England.

Hammurabi har i stället överklagat den svenska försäkringskassans beslut. Olle Stare på Riksförsäkringsverket är inte insatt i Hammurabis fall. Men han konstaterar att EU:s princip är att du ska vara försäkrad i det land du arbetar. I Hammurabis fall borde det det alltså vara den engelska försäkringskassan som betalar ut sjukpenning.

– De engelska myndigheterna kan inte kräva att han ska jobba en viss tid, utan att ta reda på om han har tid att ta med sig från Sverige.

Enligt Stare finns det andra fall där svenskar som tagit arbete inom EU ramlat mellan olika socialförsäkringssystem. Det gäller dels au-pairer. I Sverige räknas de som anställda, vilket de inte gör i alla länder. Andra problem: I Tyskland räknas inte en person som anställd förrän han eller hon uppnår en viss inkomstnivå.

– I de fallen har vi resonerat så att kommer de inte in i försäkringssystemet där, tar vi hand om dem i alla fall.

I Hammurabis fall har dock försäkringskassan inte resonerat så. Kassan konstaterar att Hammurabi inte längre har någon sjukpenningrundande inkomst.

– Den här diskussionen är inte förd så väl. Därför är jag inte förvånad om det är så att kassan intagit en stel hållning, säger Olle Stare.

Hammurabi har själv drivit sitt ärende, som nu ligger hos kammarrätten och kan avgöras inom ett halvår.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.