Industriarbetarnas tidning

Klubbordförande på Skanska sparkad

3 maj, 2000

Skrivet av ELISABET HOFF

Klubbordföranden på Skanska Prefab i Uppåkra har varslats om uppsägning och har stängts av från sin arbetsplats. Orsaken som företaget anger är ”samarbetssvårigheter”.

Hela klubbstyrelsen, inklusive skyddsombudet, på 16 personer har lämnat sina uppdrag i protest.

På tisdagen efter första maj när Tommy Holmgren kom tillbaka efter jobbet fick han varslet och beskedet om avstängning i sin hand.
Själv tror han att det är ett bråk om övertid för tre veckor sedan som är anledningen. Som klubbordförarande protesterade han mot att reglerna om rast på natten inte följdes och att arbetsledningen inte hade koll på vilka som jobbade över och när. Klubben begärde då förhandling och att övertidslistorna lämnades ut.

– Jag känner att jag har medlemmarna bakom mig, säger en skakad Tommy Holmgren.

Enligt företaget har varslet inget att göra med övertiden i sak eller om fackligt arbete utan handlar om Tommy Holmgren som person.

– Han blir väldigt arg och skäller ut folk offentligt så de mår dåligt, säger regionchefen Kaj Grönvall.

– Jag hade ett personligt möte med honom om det. Några dagar senare skedde incidenten med övertiden och han skällde ut folk igen. Vi anser det var tillräckligt allvarligt för att varsla.

Industrifackets avdelning 1 Södra Skåne har begärt förhandling med företaget. Avdelningen kommer att hävda brott mot LAS paragraf 34 och skadestånd. Om varslet upphävs är Tommy Holmgren beredd att gå tillbaka. Kaj Grönvall ger honom dock ingen chans.

– Nej, då hade vi inte varslat honom, säger han.

Reaktionen har varit stark hos Tommy Holmgrens arbetskamrater. Alla av de 74 arbetarna som var i tjänst fanns på plats i matsalen under ett spontant informationsmöte efter frukostrasten på tisdagen.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen