Industriarbetarnas tidning

Kortare arbetstid på vart fjärde bruk

29 maj, 2000

Skrivet av

Nästan vart fjärde bruk inom Pappers har träffat uppgörelser om kortare arbetstid vid sidan om det centrala avtalet om arbetstidskonto. Det visar en enkät som Dagens Arbete genomfört.
Arbetstidskontot i nuvarande avtal gav en sammanlagd kortning av arbetstiden på tre dagar (24-27 timmar) för de medlemmar som valde att ta ut utrymmet i ledig tid. De som ville kunde även byta tid mot pengar i handen. Eller få pengar insatta på ett pensionskonto för att gå tidigare i pension eller bättra på ekonomin som pensionär.

På många bruk har man träffat uppgörelser utöver det centrala avtalet. Av Pappers 70 avdelningar har 64 svarat på enkäten. Av dem har 14 fått mer. Troligtvis handlar det om fler bruk, men fack och arbetsgivare vill inte skylta utåt med sina uppgörelser.

Enkäten bekräftar att motståndet från arbetsgivarhåll heller inte är så massivt som deras egen organisation Skogsindustrierna lät påskina inför 1998 års lönerörelse.

Det nuvarande treårsavtalet löper ut i januari nästa år. Avtalet gav mellan 24 och 27 timmar i arbetstidsförkortning för skift-respektive dagarbete, vilket alltså motsvarar tre dagar.

Det fanns också möjlighet att göra en lokal överenskommelse i stället för den centrala uppgörelsen om arbetstidskonto. Det har till exempel avdelningen i Skoghall gjort vid två av de tre arbetsplatserna i Skoghall.

På Akzo Nobel fick dagarbetarna 60 timmar. De skiftgående 40 timmar plus skiftavlösning på ytterligare 32 timmar. På Noviant har man 28 timmar för dagtidarna, 24 timmar för skiftgående som plussas på med 10 respektive 8 timmar nästa år. För skiftarbetarna tillkommer skiftavlösning på ytterligare 24 timmar.

På Stora Enso fick man vid sidan om arbetstidskontot skiftavlösning med 64 timmar (underhållsskift 48 timmar), vilket enligt avdelningsordföranden Roger Karlsson är en viss gömd arbetstidsförkortning.

Metsä-Serla i Mariestad har tre dagtidsavdelningar som genom flextidsavtal fått 38,75 timmars arbetsvecka.

Stora Enso i Fors har fördelat skiftavlösningstiden på tolv månader. 24 timmars utfyllnadstid tagits bort för alla skiftarbetare. Sen har semesterspridningspremien omvandlats till två extra semesterdagar för både dagtid och skift.

I Hallstavik har arbetstiden kortats nio timmar på dagtid och åtta timmar för skift. På norskägda Bäckhammars bruk har skiftarbetare möjlighet att skriva av sexton timmar i månaden dock max 172 timmar mot ett grundlöneavdrag.

Korsnäs har frigjort klämdagen vid Kristi Himmelfärdsdag för dagtidarna. För skiftarbetarna har utfyllnadstiden minskats med 11,5 timmar.

– Detta fick vi i förhandlingarna om den lokala potten, säger Kenneth Portin i avdelning 3 Karskär. Sen har vi fått ytterligare åtta timmar minskad utfyllnadstid för skiftgående i samband med mindre förändringar i flex- och skiftavlösningsavtalet.

I Grycksbo har sexton timmar avsatts till en kompbank för skiftgående som ersättning för skiftavlösning.

På Södras anläggning i Mönsterås har man fem dagar med samma valmöjlighet som för det centrala arbetstidskontot. Alltså två dagar mer.

Vid Värö bruk i Halland, också det inom Södra-koncernen, har de anställda möjlighet att välja upp till fem premiedagar som avräknas lönemässigt från det lokala avtalet om semesterspridningsersättning.

På Duni i Långed, har dagarbetarna fått 39,5 timmarsvecka, en halv timmes mer ledighet. Och på Dunis anläggning i Kisa är utfyllnadsskift upp till 1616 timmar förlagd till storhelgstid. Möjlighet finns att säga nej till arbete på storhelg och ta avdrag på lön i stället.

– Detta ger den enskilde en kortare årsarbetstid, konstaterar avdelningens Conny Karlsson.

På Vargön pågår förhandlingar om avlösningstid och på ett annat bruk som vill vara anonymt har arbetstiden kortats sex timmar utöver avtalet.

På Kanadaägda Djupafors i Blekinge fick alla en extra ledig dag i år. Eftersom de tre dagarna är schemalagda för skiftarbetarna finns förbehållet att de som jobbar dagtid inte får ta ut de extra dagarna under sommaren.

Pappers avtalssekreterare Lennart Olovsson är mer än nöjd och tycker att det är positivt att det hänt så mycket runt om i landet.

– Allmänna villkorsavtalet har gett en puff i rätt riktning när det gäller skiftarbetarna, men det visar med all tydlighet att det går alldeles utmärkt att träffa lokala uppgörelser.

– Det finns också flera exempel på att det går att korta skiften och att arbetsgivarna klarar av att teckna lokala avtal. Detta tvärtemot vad som hävdats från arbetsgivarna i Skogsindustrierna.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?