Industriarbetarnas tidning

LO-förslag om mer ledigt får beröm

3 maj, 2000

Ge alla löntagare fem dagars extra ledighet per år. Ledigheten ska kunna tas ut i form av arbetstidsförkortning eller längre semester. Det föreslår LO:s styrelse i ett förslag till LO-kongressen i höst. En rundringning till arbetsplatser inom industrin visar att förslaget får fullt stöd.
– Ett bra förslag som ligger helt rätt i tiden, säger Allan Bodén, Grafikernas kontaktperson på Västerbottenskurirens tryckeri i Umeå.

– I vårt jobb är det många stresstoppar. Man jobbar hårt och försummar barnen. Vi kan behöva mer ledighet. Arbetstidsförkortning ligger dessutom bra i tiden. Nu när det är så låg inflation kan man prioritera annat än löneökningar.

LO:s förslag finns med i ett svar på de runt 20 motioner om arbetstidsförkortning som kommit in till kongressen i september. LO vill att den nya rätten till ledighet ska lagstiftas och sedan införas under en femårsperiod. Redan nästa år bör det första steget tas.

Förslaget innebär att de fem extra dagarna kan tas ut i form av hela dagar, halva dagar eller lediga timmar. Tanken är att de anställda själva ska ha stort inflytande över hur och när de tar ut den lediga tiden. Arbetsgivaren ska bara kunna motsätta sig arbetstagarens önskemål om det finns väldigt starka skäl till det.

Den föreslagna arbetstidsförkortningen ger något mindre (cirka 46 minuter i veckan) arbetstidsförkortning än Metalls avtalade arbetstidsförkortning. Metalls största avtal, verkstadsavtalet, ger från och med november förra året 54 minuters arbetstidsförkortning i veckan.

Blir förslaget verklighet får anställda inom branscher som redan har avtalad arbetstidsförkortning ytterligare ledig tid. Metallarna, pappersarbetarna och Industrifackets medlemmar blir alltså inte ”särbehandlade” i det här förslaget.

– Det här är det bästa jag hört från LO-gänget i Stockholm på länge, säger Jimmy Faltin, Industrifackets klubbordförande på Skega Seals i Skellefteå.

– En lagstiftad arbetstidsförkortning gör det enklare för oss som arbetar i utlandsägda företag. Det är till och med svårt att genomföra avtalade arbetstidsförkortningar ute på arbetsplatserna. Ägarna förstår inte, trots att det finns avtal. En lag har en helt annan tyngd.

– Det är också viktigt att det blir rättvist. Arbetstidsförkortning ska inte bara gälla dem som arbetar i branscher som har råd.

Lars-Olof Pettersson, ordförande i Pappers avdelning i Piteå gillar också förslaget:

– Men vår lösning inom Pappers avtalsområde är bättre. Hos oss kan man också välja tidigare pension eller pengar.

Metalls klubb på Volvo Lastvagnar i Umeå har sedan länge förespråkat lagstiftad arbetstidsförkortning. Förslaget från LO är välkommet:

– Det går åt rätt håll, säger klubbordförande William Frank. Det är okej att ge valmöjligheter, men en kortare arbetsvecka är egentligen det viktigaste. Det handlar ju om att hålla sig frisk och få ett bättre liv med mer tid för familjen.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.