Industriarbetarnas tidning

LO möblerar om i toppen

11 maj, 2000

Skrivet av SVEN-ÅKE AULIN

LO:s styrelse föreslår delvis nya beteckningar på de fyra personer som leder den dagliga verksamheten.I dag utgörs ledningen av en ordförande (Bertil Jonsson), en andre ordförande (Wanja Lundby-Wedin), en tredje ordförande (Ingalill Westh) samt en avtalssekreterare (Hans Karlsson, som meddelat att han inte kandiderar till någon post i den blivande LO-ledningen).

Om den avgående styrelsen får som den vill ska LO efter kongressen i början av september ledas av en ordförande samt en förste, en andre och en tredje vice ordförande. Kongressen ska utse en av de vice ordförandena att samtidigt vara avtalssekreterare.

Förhoppningen är att den nya ledningen lättare än den gamla ska fånga upp förändringar inom organisationen och i omvärlden. Dessutom vill LO-styrelsen markera att kollektivavtalen är viktiga, även om LO inte deltar i regelrätta löneförhandlingar.

Förslaget är ett svar till Grafikerna, Byggnads, Transport och Fastighetsanställda. Dessa förbund har i motioner till LO-kongressen föreslagit att LO-ledningen ska stöpas om, eller åtminstone att de fyra befattningarna ska få nya etiketter.

När de fyra förbunden skrev sina motioner var det självklart att den nuvarande avtalssekreteraren Hans Karlsson skulle stanna i LO-ledningen. Flertalet LO-förbund önskade att Karlsson skulle fortsätta som avtalssekreterare, medan Grafikerna och några andra förbund gärna såg Karlsson som tvåa i hierarkin. Om Karlsson då hade kvar ansvaret för förhandlingar skulle det signalera en uppgradering av avtalsfrågorna.

Karlsson själv uttalade nyligen i Svenska Dagbladet en stark önskan att bli andre ordförande, med fortsatt ansvar för avtalsfrågorna. Beskedet att han överhuvud taget inte står till förfogande kom därför oväntat.

Bertil Jonsson och Ingalill Westh lämnar LO-ledningen vid kongressen i september. Efter Karlssons avhopp finns bara tre kandidater till de fyra posterna.

LO:s nuvarande andre ordförande Wanja Lundby-Wedin har hittills varit självklar som ny LO-ordförande. Metall och övriga förbund inom det så kallade industrisamarbetet vill ha Lantarbetarnas ordförande Leif Håkansson som förste och Metalls nuvarande förbundssekretetare Ulla Lindqvist som andre vice ordförande.

Industrifackets ordförande Leif Ohlsson säger att han beklagar att Hans Karlsson inte längre står till förfogande.

– Men det är hans eget beslut.

Grafikernas ordförande Malte Eriksson är besviken:

– Hasse har varit en spännande person. Jag säger inte att det inte går att fylla ut tomrummet efter honom, men det blir svårt.

Metalls talesman Anders Ferbe, som anses välinformerad trots att han inte sitter i LO:s styrelse, säger att Karlssons avhopp inte har med posterna i LO-ledningen att göra ”så vitt jag fått det framfört till mig”.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.