Industriarbetarnas tidning

Metall, Sif och CF vill bilda gemensam klubb

31 maj, 2000

Skrivet av JOHANNA KRONLID

Metall på Ericsson i Mölndal blir först i Sverige med att förstärka samarbetet Sif och CF. Ambitionen är en gemensam klubb.
Ett första steg mot ett svenskt industrifackförbund, likt tyska IG Metall?

– Ja, det kan innebära ett svenskt IG Metall eller ett fack för alla förbund. Det återstår att se, säger Lars-Bonny Ramstedt, förhandlingschef på SIF.

I år ska Metall förhandla med Sif och CF igen. Och nu vidgas samarbetet med tjänstemännen på lokal plan.

Ericsson i Mölndal suddar ut gränserna mellan avtalsområde. Samarbetet är i sin linda. Men förbunden i Stockholm har gett Mölndal klartecken att fortsätta planerna. Arne Löfving har informerat Metalls förhandlingsråd om diskussionerna.

– Jag har bara fått positiva signaler från förbundet. Vi vet inte riktigt vad vårt mål är ännu. Det bästa vore en gemensam klubb. Just nu listar vi problemen, som vi är fast beslutna att lösa, säger Arne Löfving.

Ambitionen är gemensamma villkor för de tre grupperna, tjänstemän, metallarbetare och ingenjörer. Att ta det starkaste från varje avtalsområde och skapa ett nytt lokalt avtal, helst med en gemensam klubb. Frågan är hur det stämmer med de tre förbundens stadgar?

– Det är det första vi måste reda ut. Från Sif:s håll har vi fått ett halvt löfte om undantag från stadgarna om de skulle innebära problem, förklarar Löfving.

Lars-Bonny Ramstedt vill inte höra talas om hinder.

– Vi ska skapa ett avtal som medlemmarna vill ha och vi ska visa att facken klarar av att vara med i den nya sortens fabriker.

Ericsson i Mölndal tillverkar radar för försvarsindustrin. Produktionen är avancerad och kommer att bli än mer teknologiskt vässad. En ny superfabrik byggs i Mölndal och ska invigas årsskiftet 2001-2002.

Redan nu har Ericsson höga utbildningskrav i anställningen. Treårig naturvetenskaplig eller teknisk linje är ett måste för metallarbetarna. Till många tjänster krävs högskoleutbildning.

– Vi har unga välutbildade människor med liten facklig erfarenhet. De ifrågasätter varför vi ska ha flera olika fackförbund. För arbetsgivaren innebär det ett hinder i rekryteringen, säger Malin Rosén vice ordförande i metallklubben.

– En avsynare som är medlem i Metall kanske jobbar med konstruktionen i tre månader, en tjänsteman kan arbeta på golvet ett tag för att få förståelse för produktionen.

Gränserna mellan metallarbetare och tjänstemän i det faktiska arbetet finns inte längre. Däremot kan avtalsgränserna skapa problem i produktionen.

– Det händer att folk inte vill ta på sig nya uppgifter eftersom de är rädda att de ska bli överförda till en annan fackförening. Det hindrar flexibiliteten i arbetet, utvecklingen för företaget och för den enskilde medlemmen, säger Arne Löfving.

Visionen är att sjösätta en ny klubb när den nya Ericssonfabriken invigs. Men först ska problemen betas av, fackförbundsavgifter, stadgar, olika avtalsvillkor, eventuella centrala protester.

– Vi har en ovanlig arbetsgivare här i Mölndal för att vara Ericsson. De är samarbetsvilliga och ser det positiva med bra avtal och goda relationer till facken. Vi löser det här, tror Arne Löfving.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?