Industriarbetarnas tidning

’Nej till rasism, nej till Schyman’

1 maj, 2000

Skrivet av

Nej till rasism och Gudrun Schyman. Ja till fackligt samarbete över gränserna och EMU. Det var hörnpelarna i Pappers ordförande Sune Ekbåges första-majtal i Skoghall.Stoppa rasismen var årets huvudparoll. Sune Ekbåge konstaterade bland annat att det inte är ”de få ondsinta gaphalsarna som är det värsta hotet mot demokratin utan de mångas tystnad”.

Regeringens vårbudget fick beröm, men Pappers ordförande gillar inte att inte att regeringens samarbetspartner, vänsterpartiet och miljöpartiet försöker sno åt sig äran av de föreslagna reformerna som maxtaxa i barnomsorgen, ökat stöd till pensionärer och mer pengar till vård, omsorg och skola.

– De försöker skapa intrycket att reformerna är ett resultat av en kamp mot regeringen och inget kan vara mer felaktigt, menade Sune Ekbåge.

Saneringen av landets ekonomi har skett trots regeringens samarbete med dessa partier, ansåg han och gick till skarpt angrepp på Gudrun Schyman som han kallade ”alla goda tings fe” och beskrev som ”lättsinnig”. Detta för hennes ovilja att ta ansvar för budgetens helhet utan bara stå för det som uppfattas positivt.

– Berusad av framgång kräver hon nu en plats i regeringen efter nästa val. Göran Persson säger nej för att det skulle hota trovärdigheten för alliansfriheten. För mig är det viktigare att säga nej till Schyman för hennes partis tillväxtfientliga politik och deras inställning till EU och EMU.

Miljöpartiet fick kritik för att de drivit igenom an sänkning av väganslagen ”i tron att dåliga vägar skulle minska bilismen och flytta gods och resenärer till järnvägen”.

Ingenting kan vara mer felaktigt ansåg Sune Ekbåge.

– Det flyttar bara människor från glesbygd till storstad i stället.

Sen gled Ekbåge in på EMU-frågan och det fackliga samarbetet över gränserna i en alltmer globaliserad tillvaro.

– Vi vet att den nationella vägen är överspelad – vilken väg ska vi då gå? Vänsterpartiet och EMU-motståndarna är oss svaret skyldiga, ansåg Ekbåge och svarade själv nej på frågan om socialdemokraterna kan sätta sig i en regering med ett parti som har som huvudpunkt att Sverige ska lämna EU och säga nej till EMU.

Det är därför dags att höja blicken, inse att omvärlden förändrats och hitta nya vägar för att stärka demokratins krafter och det fackliga inflytandet.

– En del av det är att säga ja till Europa och att stärka socialdemokratin och facket inom EU och EMU, konstaterade Sune Ekbåge.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?