Industriarbetarnas tidning

Rea på svenska verkstadsaktier

12 maj, 2000

Skrivet av JOHANNA KRONLID

Den traditionella verkstadsbranschen hänger inte med i börsyran. En av orsakerna är att marknaden uppfattar sådana aktier som lite trista. Ett annat skäl är att branschens blomning är över.

Aktiekurserna rasar i den svenska verkstadsbranschen:Atlas Copco, minus 15 procent.Electrolux, minus 26 procent.Sandvik, minus 17 procent. SSAB, minus 25 procent.
Lägre kurser innebär lägre pris på företagen. Rea på svenska verkstäder, eller?

– Nja, snarare är det så att investerarna tenderar att intressera sig mer för teknologibranschen, säger Johan Hagbarth, börsstrateg på Skandinaviska Enskilda Banken.

Den svenska verkstadsindustrin har inte hängt med i de senaste årens börsyra. I stället ligger aktiekurserna stadigt stilla.

Det första kvartalet i år gick många verkstadsaktier ner. Trots att företagen går bra och att branschen är i högkonjunktur. Varför?

– Marknaden tittar inte bara på vinster utan snarare på vinstökningens takt, förklarar Johan Hagbarth. När IT-branschen växer beror det på bedömningar av framtidens vinster. Chansen att SKF:s vinst ska mångdubblas är trots allt liten. Eller att Volvo plötsligt skulle mångdubbla sin försäljning av lastbilar.

Aktieköpare intresserar sig alltså för vinsternas ökning. Ta till exempel mobiltelefoner. Alla vet att försäljningen kommer att öka. Därför vill också alla köpa aktier i mobiltelefonföretagen.

Jens Lindberg är lektor i företagsekonomi på Stockholms universitet och expert på företagsvärdering. Han tror att verkstadsindustrins saga i Sverige mattas. Det är ingen slump att en sådan traditionell ägarfamilj som Wallenbergs gör sig av med sitt ägande i industrin till förmån för den nya ekonomin, det vill säga IT- och teknologibranschen.

– Den nya ekonomin tar över. Sveriges teknologiska kunskaper ligger långt framme. Vi kan vara inne i en strukturomvandling där jobben och ekonomin flyttas till den teknologiska branschen, säger Jens Lindberg.

När Toyota nyligen lade bud på BT Industries i Mjölby förklarades det delvis med att Toyota tog chansen när företagets aktier låg lågt. Frågan är om det finns en risk för att utländska uppköpare kapar åt sig svensk industri nu när börskurserna ligger så lågt?

– Kanske. Det finns fortfarande många bra kvalitetsaktier i svensk verkstadsindustri. Å andra sidan ligger inte branschen högre internationellt heller, säger Johan Hagbarth.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?