Industriarbetarnas tidning

Rekordmånga nya jobb

18 maj, 2000

Skrivet av FREDRIK KORNEBÄCK

Läget ser allt mer hoppfullt ut för Sveriges 350 000 arbetslösa. Enligt Ams fortsätter det att skapas nya jobb de närmaste åren. Det gäller också inom industrin.
Sysselsättningen ökar med 74 000 personer i år och med 51 000 personer mellan 2000 och 2001, enligt Ams vårprognos. Om den slår in har sysselsättningen ökat med 271 000 personer sedan 1997. Det är den kraftigaste sysselsättningsökningen sedan 1956.

Och nu är det inte bara vissa delar av arbetsmarknaden som växer. Nya jobb skapas även inom industrin. Ams räknar med att sysselsättningen inom industrin ökar med ungefär 12 000 personer under 2000 och 2001. Det är i första hand verkstadsindustrin som står för de nya arbetstillfällena. Det gynnar län som Västra Götaland, Blekinge och delar av Småland, bedömer Ams.

Än så länge ligger dock arbetslösheten i industrins a-kassor kvar på ungefär samma nivå som för ett år sedan. I april var i genomsnitt 6,8 procent av medlemmarna i industrikassorna arbetslösa.

Ams bedömer också att rekryteringsproblemen kommer att öka fram till 2001. Det gäller främst högskoleyrken, men även yrken inom bland annat industrin. För att motverka arbetskraftsbristen ska Ams prioritera yrkesinriktade arbetsmarknadsutbildningar.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.