Industriarbetarnas tidning

Rio Tinto sänder ut fredstrevare

24 maj, 2000

Skrivet av ULF THORGREN

Världens största gruvbolag Rio Tinto sände på onsdagen (000524) ut en fredstrevare till de fackliga organisationer som under det senaste året försökt tvinga gruvjätten att föra en mera fackföreningsvänlig politik.
Det skedde vid bolagsstämman i Brisbane Australien där företagets vd Leigh Clifford lovade respektera kollektivförhandlingar med facket – och fick ett instämmande från styrelseordföranden Robert Wilson.

Motsvarigheterna till svenska LO i USA, England och Australien samt gruv-kemi-energi-internationalen ICEM har inför bolagsstämman i Brisbane och den tidigare stämman i London agiterat bland stora investerare – framför allt pensionsfonder – för två resolutioner som lagts fram vid stämmorna. Resolutionerna antogs ej men fick så många röster (20,3 procent respektive 17,3) att företaget nu lovat ändra sin tidigare mycket fackföreningsfientliga politik.

Den första resolutionen krävde att bolagsstyrelsen skulle få ett större inslag av icke-anställda, för att bevaka investerarnas intressen. Den andra krävde att Rio Tinto skrev på de paragrafer i FN:s så kallade ILO-stadga som garanterar anställda i hela världen rätten att organisera sig och förbjuder bestraffning av fackligt aktiva.

Utanför sammanträdeslokalen demonstrerade hundratalet gruvarbetare från gruvarbetarförbundet CFMEU som ligger i tioårig fejd med Rio Tinto sedan företaget försökt och ofta lyckats krossa lokala fackföreningar. Nu hoppas facket kunna skiva ett världsomfattande kontrakt med Rio Tinto, som har sextiotalet gruvor och smältverk i fyrtio länder.

I Dagens Arbetes nästa månadstidning (nr 6-7 som utkommer 15 juni) skildras den konflikt i Hunter Valley i Australien som facket vill ha löst, innan en världsomspännande överenskommelse med Rio Tinto kan nås. Kampanjen kan följas på ICEM:s hemsida www.icem.org/campaigns/rio_tinto

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.