Industriarbetarnas tidning

Samlad kritik mot direktörernas girighet

17 maj, 2000

Skrivet av LISBETH ULFSTEDT

Direktörernas girighet hotar hela den kommande lönerörelsen. Metall kommer inte att kunna hålla igen lönekraven och då hotas hela den Svenska ekonomin.
Det sade Metalls ordförande Göran Jonsson i går.

Men det är inte bara han som är kritisk mot direktörernas makalösa girighet. Grafikernas ordförande Malte Eriksson har länge varnat för att bonussystem, optioner och fantasilöner bland näringslivets toppar hotar den goda tillväxten i landets ekonomi.

– Vi måste dra lärdom av de norska löntagarna, som ju nyligen gick ut i strejk för att de tröttnade på att vara ensamma om att hålla igen på sina lönekrav, säger Malte Eriksson.

De senaste åren har löntagarna bara fått höra att det är nödvändigt att hålla igen, dra åt svångremmen och inte bidra till inflationen med höga lönekrav. Malte Eriksson befarar att tålamodet bland löntagarna endera dagen kommer att brista. Det tror också Industrifackets ordförande Leif Olsson.

– Våra medlemmar undrar varför de, som är lågavlönade, ska hålla tillbaka på sina krav på högre löner samtidigt som andra kapar åt sig, konstaterar han.

Det är visserligen inte första gången som direktörernas fallskärmar och optioner står på dagordningen, men Leif Olsson menar att läget är värre i dag.

– Större grupper inom företagen får del av optionerna och numera det handlar om sådana fantasisummor, anser han

Leif Olsson beklagar utvecklingen och framhåller att det bästa för både medlemmarna och samhället vore en lugn löneutveckling med reella lönehöjningar som ger något i plånboken.

– Många medlemmar och förtroendevalda ser sambandet mellan en vettig löneutveckling och en ökad köpkraft, men om girigheten sprider sig försvinner motivationen, befarar han.

Även Pappers ordförande Sune Ekbåge hade hoppats på en vettig lönerörelse, men är inte säker på att medlemmarna är beredda att nöja sig med hur lite som helst.

– Klart att det blir konstigt när dessa giriga direktörer talar om vikten av återhållsamhet och skattesänkningar. Medlemmarna hör ju hur falskt det låter, säger han.

På Höganäs AB är frågan synnerligen aktuell. Där beslutade bolagsstämman i förra veckan att 85 personer i ledande ställning skulle få del av ett optionsprogram. Övriga anställda är inte förtjusta.

– Det här är inget för oss. Vi anser att pengarna i stället borde användas till att förbättra vår arbetsmiljö, säger Industrifackets klubbordförande Sven Augustsson.

Han anser att optionsprogrammet kommer att få konsekvenser för avtalsrörelsen och ser ingen anledning till att hans medlemmar ska hålla tillbaka sina krav.

– Vi ska ha en god lön och det kommer vi att kräva, säger han.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.