Industriarbetarnas tidning

Skärpt attityd mot ’smittat gods’

5 maj, 2000

Skrivet av SVEN-ÅKE AULIN

Grafiska Fackförbundet Mediafacket har gjort om varslet med anledning av den norska storstrejken. I fortsättningen tänker förbundet slå till direkt och stoppa sådan produktion som normalt skulle ha utförts av strejkande norska grafiker.Enligt reglerna dröjer det en vecka innan en stridsåtgärd, som den svenska blockaden av ’smittat gods’ från Norge, träder i kraft. Under den veckan är det formellt sett fritt fram för svenska arbetsgivare att producera ’smittat gods’. Den grafiker som vägrar kan sägas upp på grund av arbetsvägran.

Sedan GF fått signaler om missbruk av varseltiden har förbundet skrivit om sitt varsel. Samtidigt skärper förbundet attityden, och rekommenderar grafiker som kommer i kontakt med smittat gods att ta kontakt med förbundet. Förbundet har då möjlighet att med omedelbar verkan utlösa blockaden, utan att invänta varseltidens utgång. Den enskilde grafikern löper ingen risk att bli uppsagd; det är ju förbundet och inte den enskilde grafikern som agerar.

Det är möjligt att arbetsgivaren stämmer förbundet för brott mot varselreglerna. Straffet för sådana regelbrott är böter; ingen inblandad blir sparkad.

Den nyvarslade blockaden träder i kraft torsdag 11 maj, en dag senare än den ursprungliga blockaden.

– Vi kunde inte sitta och se på när arbetsgivarna vill tvinga våra medlemmar att utföra omoraliska handlingar säger grafikernas förhandlingschef Tommy Andersson.

– Därför tvingades vi formulera ett nytt och effektivare varsel.

Läs mer: Storstrejk stoppar 18 norska tidningar
Svenska grafiker stöder norska

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.