Industriarbetarnas tidning

Storföretagen ställer upp för riksavtal

29 maj, 2000

Skrivet av

Inför förra avtalsrörelsen hotade Ericsson, Electrolux, Scania och Volvo att hoppa av arbetsgivarfronten och förhandla direkt med de lokala facken. Men i år blir det inget ”storföretagsuppror” mot de centrala kollektivavtalen.

– Vi är nöjda med industriavtalet. Det är bra, ingen tvekan om det, säger Göran Whitlock, ansvarig för industrial relations på Ericsson.

Storföretagen hotade med att hoppa av Sveriges Verkstadsindustrier, VI och enbart förhandla på egen hand för att pressa fram långtgående eftergifter i kollektivavtalen. Bland annat ville man att löner och arbetstider skulle bestämmas lokalt på den enskilda arbetsplatsen utan bindande regler i ett riksomfattande kollektivavtal.

Leif Johansson, Volvo, och Lars Ramqvist, Ericsson förklarade i november 1997 vid en middag för facken inom industrin att storföretagen var beredda att lämna VI om inte avtalen förändrades i grunden. Senare fick de stöd av Michael Treschow, Electrolux och Leif Östling, Scania. 1998 års avtalsrörelse kunde bli den sista, förklarade de.

Reaktionen bland Metalls verkstadsklubbar blev stark.

-Direktörerna har ett enda syfte med sitt utspel: att slå sönder solidariteten och spela ut klubbarna mot varandra, sa Roland Mörk, koncernfackets ordförande inom Electrolux.

Men storföretagen står kvar inom VI inför 2001 års avtalsrörelse. Trots att löner eller arbetstider fortfarande regleras i de centrala kollektivavtalen.

– Det är sant, en bättre lokal anpassning är mycket viktigt, säger Whitlock som anser att det bästa är ändå att driva frågorna genom Sveriges Verkstadsindustrier.- Den här gången tror jag att de kommer att ta hänsyn till våra ståndpunkter.

Gjorde de inte det förra gången då?

– Jodå, absolut. Vi är inte alls missnöjda.

Whitlock hoppas att nå längre med den lokala anpassningen av löner och arbetstider denna gång. Men det blir inga utspel som förra gången.

– Nej, det är uteslutet. Inte som det ser ut för närvarande i alla fall.

Anders Tiderman, Metalls avtalssekreterare, är inte förvånad.

– Storföretagens agerande är alltid ett osäkerhetsmoment, men de tycker väl nu att industriavtalet fungerat hyfsat. Det är i alla fall vad vi förstått genom de träffar vi haft med Sveriges Verkstadsindustrier.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.