Industriarbetarnas tidning

Storstrejk stoppar 18 norska tidningar

2 maj, 2000

Skrivet av CHRISTER KÄLLSTRÖM

I den norska storstrejken deltar 82 000 medlemmar i tio LO-förbund på den privata sidan. Inom Norsk Grafisk Forbund är 1 474 medlemmar ute i strejk på 21 företag. Strejken berör stora delar av norskt näringsliv: verkstadsindustri, färjetrafik, tidningar, transport, biografer och livsmedelsproduktion. Strejken har lett till att norrmännen hamstrar livsmedel, alkohol och bensin.

De norska grafikerna har lagt ned arbetet på 18 tidningar och tre tryckerier. Dagen före strejken trädde i kraft uppmanade flera tidningar sina läsare att i fortsättningen klicka sig in på tidningens nätutgåvor. På Norsk Grafisk Forbund kommer man att följa tidningarnas nätutgåvor med Argusögon.

– Det är en viss nivå på tidningarnas nätutgåvor i dag, säger förbundsordförande Finn Erik Thoresen på Norsk Grafisk Forbund. Praxis har varit att man under en konflikt inte ska utvidga verksamheten utöver det vanliga. Om tidningen börjar att göra extra stora nätutgåvor, och satsar mera på detta än de gör i dag, så betraktar vi detta som strejkbryteri.

Inte sedan 1986 har Norge varit ute i en sådan här storstrejk. Och större kan den bli. LO-chefen Yngve Hågensen har aviserat en upptrappning av konflikten om inte arbetsgivarna kommer med ett nytt förslag till avtal.

Hittills har Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) erbjudit LO en generell löneökning på 75 öre mer i timmen. Dessutom ingick en successiv ökning av antalet semesterdagar, så att medlemmarna år 2002 skulle kunna ta ut fem veckor semester. I dag har de flesta norrmän bara fyra semesterveckor.

Men detta förslag förkastades av medlemmarna vid en omröstning. Totalt röstade 65,3 procent av medlemmarna nej till förslaget. Det var nej-majoritet i 16 av de 17 LO-förbunden. I Norsk Grafisk Forbund röstade 67,3 procent av medlemmarna nej.

Det är första gången sedan 1966 som ett medlingsförslag i centrala förhandlingar förkastas av LO-medlemmarna. För LO-ledningen är detta ett klart nederlag; där har man felbedömt stämningen bland medlemmarna. Detta erkänner också Yngve Hågensen, som i sitt första majtal slog hårt mot den girighetskultur som florerar bland ledare i det norska näringslivet.

– Första maj-dagen 2000 kommer alltid att bli ihågkommen som inledningen till en storstrejk för rättvis fördelning, en mobilisering mot en girighetskultur som toppar inom näringslivet har uppvisat de senaste åren, där sociala antenner och samhällsmedvetna attityder har varit fullständigt frånvarande, dundrade Yngve Hågensen.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?