Industriarbetarnas tidning

Strejken slut i Norge

9 maj, 2000

Skrivet av CHRISTER KÄLLSTRÖM

Storstrejken i Norge är över och 84 600 LO-medlemmar på den privata sidan är åter i arbete. Arbetsgivarna fick ge med sig och måste nu punga ut med dubbelt så mycket som de ursprungligen föreslog. Överenskommelsen ger 1:50 mer i timmen, en två-årig avtalsperiod, en femte semestervecka samt vidareutbildning.

Det var i går eftermiddag (2000-05-08) som parterna, LO och NHO (Næringslivets Hovedorganisasjon), satte sig ned hos riksmedlingsmannen Reidar Webster för att återuppta de avbrutna förhandlingarna. Dessförinnan hade topparna inom LO och NHO mötts under helgen för att sondera terrängen. Det visade sig då att man talade samma språk och styrelserna gav sina förhandlarna fullmakt att börja förhandla igen.

Tidigt i morse var parterna överens om ett avtal som ger alla ett tillägg på 1:50 i timmen. För nästa år blir tillägget 1 krona. De lågavlönade får 3:50 både i år och nästa år. Den femte semesterveckan införs med 2 dagar nästa år och 2 dagar år 2002. (Sedan tidigare har man redan en extra semesterdag.) Efter- och vidareutbildningen ska också förverkligas.

När det gäller den sistnämnda delen, om utbildningen, så skickade statsminister Jens Stoltenberg i natt ett brev till de förhandlande parterna, i vilket han lovade att regeringen skulle bidra till att reformen kom på benen. Detta brev hade stor betydelse för en lösning av konflikten.

Men överenskommelsen mellan LO och NHO är inte giltig förrän medlemmarna har sagt sitt i en omröstning. Och en sådan ska ske före den 25 maj. Samtliga förbundsledningar har accepterat avtalsförslaget, men detta är ingen garanti för att medlemmarna säger ja. Men med tanke på Nej-gruppens positiva reaktioner på uppgörelsen, så verkar allt gå mot ett ja vid omröstningen.

Det var en trött, men lättad LO-chef som mötte pressen efter nattmanglingen:

– Vi är självklart mycket nöjda med uppgörelsen. Medlingsförslaget har antagits enstämmigt från LO:s sida. Vi är nöjda både med enskildheterna och med helheten, sade Yngve Hågensen.

Arbetsgivarna är inte riktigt så nöjda:

– Det koras varken segrare eller förlorare i sådana här förhandlingar, sade NHO-chefen Finn Bergesen jr. Vi gick långt när det gäller ramarna redan i första rundan. Nu har vi gått ännu längre.

Uppgörelsen har en kostnadsram på 4,6 procent. Det är en procentenhet mer än vad de nationalekonomiska förutsättningar var när förhandlingarna startade.

Läs mer:
’Smittat gods’ stoppat i Falun

Skärpt attityd mot ’smittat gods’Metall redo för sympatiåtgärder

Storstrejk stoppar 18 norska tidningar Svenska grafiker stöder norska
Norsk strejk hotar central förhandling

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.