Industriarbetarnas tidning

’Vi är heligt trötta på rövslickarlöner’

30 maj, 2000

Skrivet av

I dag fortsätter förhandlingarna om lönerna på Ericsson Radio Systems i Nynäshamn. Gårdagens förhandlingar mellan metallklubben och företaget ledde ingen vart.

– Företaget håller fast vid att lönesättningen ska vara hemlig och individuell och att cheferna ska fördela påslagen, säger Christer Söderström, metallklubbens ordförande.

Det är de nyanställdas löner som fått de 380 metallarna på fabriken reagera. Företaget anställer just nu ett 40-tal arbetare som tidigare varit inhyrda. De nyanställdas ingångslöner ligger betydligt över snittet för de övriga.

Snittet för verkstaden låg i fjol på 14 600 kronor i månaden. De nyanställda får mellan 15 000 och 16 000 kronor i månaden i ingångslön.

– Många av dem som lärt upp de nyanställda tjänar själva runt 13 000, säger Christer Söderström. Och så får de se att de personer som de lärt upp får flera tusen mer i månaden. Inte konstigt att folk blir förbannade.

Lönerna vid Ericsson i Nynäshamn ligger under rikssnittet för verkstadsarbetare. Snittlönen i hela landet ligger just nu på 17 600 i månaden.- Där ligger våra högst betalda.
Vad som komplicerar förhandlingarna för facket är att fabriken saknar lönesystem. Ett arv från Televerket som 1994 överlät fabriken till Ericsson. Christer Söderström:
– I tre år har vi förgäves kämpat för att få ett lönesystem där vi på objektiva grunder kan få en löneutveckling i takt med att vi tar på oss svårare uppgifter och mer ansvar. Men vår motpart säger nej hela tiden.

– De vill visserligen ha en grupporganisation där vi tar på oss mer ansvar, men de vill inte betala för det. De vill ha kvar de subjektivt satta chefslönerna. Det får vi ständigt höra.Bland Metalls medlemmar växer ilskan över Ericssons lönesättning. En av dem är Åsa, ensamstående mamma till två barn, sju och fem år gamla. Hon får ut 9 000 kronor efter skatt. Då är till och med ob-tillägget inräknat.- Ericsson hånar oss när nyanställda ges högre lön än oss. Det känns helt meningslöst att jobba. Folk är så förbannade.

– Vi är heligt trötta på de här chefssatta lönerna. Vi vill ha rättvisa löner. De ska vara mätbara och öppna så att alla förstår varför man har den lön man har.

– Nu är det rena rövslickarlöner där den som fjäskar får mer och där killarna favoriseras framför tjejerna.
Förhandlingarna fortsätter efter lunch i dag (00-05-30) och därefter kallar metallklubben till medlemsmöte.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.