Industriarbetarnas tidning

’Viktigaste kampen vid köksbordet’

1 maj, 2000

Skrivet av SVEN-ÅKE AULIN

– Det är i de vardagliga samtalen på arbetsplatserna med jobbarkompisar och chefer, hemma vid köksbordet med barn och vänner som vi tar den viktigaste kampen mot rasism och nazism. Det sade Metalls ordförande Göran Johnsson när har 1 maj-talade i Åstorp och Höganäs i Skåne.

– Det är i dessa samtal som vi lägger grunden för attityder och värderingar. Det är i vår praktiska handling och mitt i vardagen som vi värnar människovärdet.- Vi har därför alla ett ansvar för att förhindra att främlingsfientlighet breder ut sig och bidra till att minska fördomar och okunskap. Vanligt folks oro över jobb, våldsbrott och trygghet riskerar utan denna motkraft bli en växande grogrund för nazister och högerextrema grupper.

Johnsson förklarade varför det är omöjligt att samtidigt vara medlem i Metall och i en nazistisk organisation. Rasismen och den nazistiska ideologin är ett hot mot varje samhälle som bygger på humanistiska och demokratiska grundvärderingar. Nazismen grundar sig på en rasistisk människosyn och hyser ett djupt förakt för demokratin och principerna om människors lika värde. Våld, terror och kriminalitet är nazismens metoder.

– Därför är ett medlemskap i Metall oförenligt med ett aktivt medlemskap i en nazistisk organisation och därför har vi inom Metall under året tagit konsekvensen och uteslutit tre aktiva nazister.

– Om tystnaden får breda ut sig och om allt färre vågar stå upp för människovärdet riskerar de dunkla budskapen att bli de som vinner terräng – att det är invandrarnas fel att grabben inte får jobb eller att det är invandrarnas socialbidrag som gör att pengarna inte räcker till lillflickans efterlängtade cykel.

Johnsson påminde om att många invandrare lever ett svårt liv, långt ifrån sin släkt och vänner, långt ifrån sin vanliga vardag. Många har svårt att få jobb – de med ovanligt namn ratas ofta först. Ofta bor de i bostadsområden med få andra kontakter än andra invandrare.

– Allt för ofta finns de utanför arbetsplatsens och samhällets gemenskap. Detta utanförskap måste brytas! Invandrarna måste ses som den resurs de är.

– På samma sätt som i facket behövs alla människor i det gemensamma välfärdsbygget. Våra olikheter berikar. Låt oss tillsammans försvara människors lika värde och förhindra att myter och fördomar sprids!

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.