Industriarbetarnas tidning

800 nya jobb på Torslanda

19 juni, 2000

Skrivet av

800 personer nyanställs på Volvo Torslandaverken i Göteborg fram till år 2004. Ford investerar för sammanlagt 4,5 miljarder kronor i Sverige och Belgien. Antalet tillverkade bilar ökar med 30 procent.

Det innebär att runt 555 000 Volvo-bilar om några år ska kunna produceras vid Volvo personvagnars bägge fabriker i Göteborg och belgiska Gent.

Nästa generation mellanklassbilar ska tillverkas i Gent medan Torslandaverken får koncentrera sig på varianter av de större modellerna S80 och V70. I dag kan man tillverka 170 000 bilar vid Torslanda – med nya investeringar och nyanställningar stiger kapaciteten till 230 000 bilar.

I Gent ökas kapaciteten ännu mer. Där ska företaget om några år kunna producera 325 000 bilar mot 160 000 i dag. 1 800 personer nyanställs i den belgiska fabriken.

Större volymer, ökad kapacitet, nyanställningar – det är vad Volvofacket önskat sig länge. Claes Andersson, ordförande i Metalls koncernfack inom Volvo personvagnar, säger i ett pressmeddelande:

– Vi är mycket nöjda med att Fordledningen tagit detta beslut. Det visar att det man sa när man köpte Volvo Personvagnar, nämligen vårda varumärket samt respektera bolagets svenska historia, stämmer även när man tar ett av de viktigaste besluten i Volvo Personvagnars historia.

Volvos nuvarande mellanklassbil – S/V 40-modellen – tillverkas nu i Holland, i en fabrik som Volvo äger gemensamt med Mitsubishi. Men efter alla ägarrockader bland biltillverkarna håller Volvo nu på att lämna den holländska fabriken.

Volvofacket har tidigare varit oroliga för att tillverkningen av den nya mellanklassbilen skulle flyttas över tilll någon av Fords Europa-fabriker. Ford i Europa dras med stora problem och det har funnits ledig kapacitet vid flera av Fords belgiska, engelska, tyska och spanska jättefabriker.

Men efterföljaren till S/V 40-modellen stannar inom Volvo. Den kommer att byggas på den nya plattformen P1 vid Volvos fabrik i Gent.

Bilar byggda på den nya och större plattformen P2 byggs på Torslanda. Lyxvarianterna byggs även i fortsättningen i Uddevalla-fabriken. Andra Volvo-fabriker i Skövde, Olofström och Köping väntas dra nytta av kapacitetsökningen inom Volvo personvagnar. Satsningen välkomnas dessutom av underleverantörerna.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?