Industriarbetarnas tidning

Autoliv inför förbud mot frukt och kaffe

15 juni, 2000

Skrivet av FREDRIK KORNEBÄCK

Stängda kaffeautomater och förbud att äta frukt på arbetstid. Det är ett par nyheter när Autoliv i Växjö inför ”trivselregler” för sina anställda.- Vi var igång med det goda arbetet här, nu blir folk helt omyndigförklarande, säger verkstadsklubbens ordförande Roger Johansson.

Många anställda är mycket irriterade över de nya trivselreglerna, uppger Johansson. Reglerna säger bland annat att de anställda inte får dricka något annat än vatten vid arbetsplatserna, och bara ur flaska. De får inte heller äta till exempel en frukt, om det inte är rast. Kaffeautomaterna får bara användas under rasterna. Stora musikanläggningar kommer att monteras ner av företaget.

I reglerna påpekas också att instämpling måste ske efter ombyte till arbetskläder, att de anställda måste underrätta företaget om ändring av civilstånd och medborgarskap, att arbetsplatserna måste vara välstädade och att det är viktigt att de anställda följer föreskrifter angående noggrannhet och kvalitet i arbetet.

– Det här är ett företag som går bakåt. Vi var igång med det goda arbetet. För bara ett par år sedan jobbade vi med gruppdynamik. Sen bytte vi ledning och nu känner sig folk inte myndiga längre. Risken är att de inte vill ställa upp och jobba för ett företag som inte litar på dem.

Redan nu pågår protestaktioner mot reglerna, bland annat i form av vägran att arbeta övertid, uppger Roger Johansson.

– Det finns bra delar i reglerna, som handlar om säkerhet, men vi hade att välja på att ta allt eller inget, så vi förkastade dem helt.

Roger Parneståhl, produktionschef vid fabriken, säger att reglerna har kommit till för att de anställda ska trivas och ha en bra samvaro ihop.

– Du ska inte tro att det är en majoritet som är missnöjd med det här. Det har förekommit klagomål på hög musik. Vad gäller drycker och sådant, så är det av säkerhetsskäl farligt om det spills saker i utrustningen.

Håller du med om att vissa regler kan uppfattas som att ni inte litar på de anställda?

– Det är klart att vi litar på folk, men det är viktigt att ha rättesnören att gå efter. Men alla dokument är levande.

Betyder det att ni kan ändra på vissa saker?

– Javisst, vi har sagt att vi vill ha synpunkter på det här dokumentet.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.